Jokin aika taaksepäin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti muuttavansa imetyssuosituksia, koska täysimetettyjen lapsien määrä Suomessa oli suhteessa vähäinen. Täysimetystä haluttiin tukea, ja muunmuassa siksi suositusta muutettiin neljän kuukauden ikään. Uutisissa edelleen painotettiin, että äidinmaito, tuo maaginen ämmä, on edelleen lapsen ensisijaista ravintoa puoleen ikävuoteen asti, ja että täysimetystä voisi hyvin jatkaa myös kunnes lapsi täyttäisi kuusi kuukautta. 

2. helmikuuta Suomen toinen suuri vauva-aiheinen lehti Kaksplus uutisoi Facebook-sivuillaan näin: 
"THL suosittelee nyt kiinteitä ruokia vauvalle jo nelikuisesta alkaen. Seuraatko suosituksia vai teetkö niin kuin itse katsot parhaaksi?"


Otsikko on virheellinen. Eikä vaan pelkästään virheellinen, vaan myös syyllistävä. Teetkö miten ohjeistetaan vai sooloiletko? Tämä ei ehkä henkilökohtaisesti hehkauttaisi minua, jos kyseessä olisi lapsen terveyttä vaarantava asia. Mutta sitähän kuuden kuukauden täysimetys ei ole. Kuuden kuukauden täysimetys on edelleen sallittua ellei jopa suotavaa. Ja erittäin kannustettua!

Lehden uutisoinnista nousi äitien keskellä ymmärrettävästi aika suuri kohu. Kaksplus sai aiheeseen liittyen paljon palautetta ja kommentteja. Kohuun he vastasivat näin:


En ole mikään imagokonsultti, mutta jos amerikkalaisten draamasarjojen tuijottelu tunti tolkulla muunmuassa imetyksen yhteydessä on mitään opettanut, sanoisin, että viimeinen virhe on kieltää, kun on jäänyt kiinni housut nilkoissa. Kyseenalaistan myös ison lehtitalon vastuuta journalistin ohjeiden noudattamisessa. Lempilainaukseni sieltä kuuluvat näin: 
"8. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen"
"10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin - myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu"
"15. Otsikolle, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate"
Tunnustan nyt itse rikkovani journalistin sääntöä numero 10 kun väitän, että sana 'pyrkiä' tarkoittaa suurinpiirtein tahtoa jonkin asian eteen ja sitä että edes yrittää tehdä tietyllä tavalla. Koska virheitä sattuu meille kaikille, myös näille oikeille journalisteille, on onneksi olemassa säännöt numero 10 ja 13, joista jälkimmäinen koskee uutisen korjaamista ja täydentämistä. Mutta mitä tekee Kaksplus? Ei ainakaan korjaa tai muokkaa tekstiään ja myönnä virhettään, vaan edelleen kivenkovaan väittää olevansa asian ytimessä uutisensa kanssa, poistaa omia ja lukijoidensa kommentteja sekä estää keskustelun uutisensa alla. Lisäksi Kaksplus kehottaa äitejä jatkamaan täysimetystä maisteluannoksien ohessa. Tietääkö toimitus mitä täysimetys tarkoittaa?

Uutisessa mättää se, ettei siellä sanallakaan sivuta tätä THL:n sivuilta löytynyttä ajatusta:
"Lapselle voidaan antaa kiinteitä ruokia maisteluannoksina 4-6 kuukauden iässä. 6 kuukauden iästä alkaen kaikille lapsille tarjotaan kiinteää ruokaa. Ei siis ole mitään estettä jatkaa täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka - rintamaito riittää ravitsemuksellisesti täysiaikaisina ja normaalipainoisina syntyneille lapsille puolen vuoden ikään saakka"

Tämä THL: n imeväisikäisiä koskeva ohjeistus on päivitetty 3.2.2016 ja viittaa myös Kaksplussan lähteenä käyttämään "Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille 2016" -oppaaseen. Miksiköhän, Kaksplus? Miksiköhän?

Uusien suositusten tavoitteena on toki ollut myös vähentää allergiariskejä. Siihen edelleen riittää kiinteiden aloitus kuuden kuukauden iässä. Jos lapsi osoittaa kiinnostusta maisteluannoksia kohtaan, voidaan niitäkin antaa, mutta aikaisintaan neljän kuukauden iässä. Se ei siis ole mikään määräaika kiinteiden aloitukselle. Mutta alkuun linkittämästäni THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalon haastattelusta löytyy myös toinen, mielestäni tärkein pointti: 
"'Jos olisin itse nuori ja kokematon äiti, minua lohduttaisi tieto, ettei enää ole yhtä tiukkaa päivämäärärajaa, mihin saakka täytyy imettää. Lapset ovat erilaisia. Jos viiden kuukauden ikäinen vauva hamuilee ruokaa, voi hän hyvin maistella sitä. Se ei ole vaarallista eikä se ole huono asia', Kuusipalo kertoo.
Aikaisemman kiinteiden aloituspäivän tarkoituksena onkin houkutella äitejä imettämään pidempään.
'Meillä täysimetys kestää keskimäärin ainoastaan 1,7 kuukautta. Äidit antavat lapsilleen huomattavasti suositusta aikaisemmin korviketta ja muuta ruokaa', Kuusipalo sanoo.
Koska vain harvat äidit imettävät kuusi kuukautta, suosituksen on katsottu olevan liian ehdoton.
'Olisi hyvä saada äidit imettämään edes neljä kuukautta', Kuusipalo sanoo."
Eli ei. Minusta puolivuotiaaksi asti imettävä äiti ei tee niin kuin itse katsoo parhaaksi. Hän toimii edelleen THL:n suositusten mukaan. Voisitteko siis rakas Kaksplus kaivaa ne Julkisen sanan neuvoston laatimat journalistin ohjeet kauniiseen käteenne ja toimia niiden mukaisesti? Minulla oli tänään vapaus nukkua pidempään. No - tässä sitä ollaan naputeltu jo aamuseitsemästä lähtien. Kiitos!