Kesä. Leikkipuistojen kulta-aikaa. Vaan eipä tässä montaa aurinkoista päivää olla ehditty viettämään, kun minulla meinaa olla jo herne nenässä kanssavanhempien tavasta toimia hiekkalaatikon reunalla. Eivät nämä asiat tietenkään kaikki ärsytä, mutta oma sisäinen kukkahattuni kyllä nosti päätään.

1. Kännykkä pois. Paitsi jos olet ottamassa kuvaa omasta kultamussukastasi. Kenenkään muun pääasiallinen tehtävä ei ole katsoa lapsesi perään. On aivan sama sometatko, puhutko puhelimessa tai pelaatko matopeliä. Kännykkä ei kuulu leikkipuistoon. Piste.

2. Stumppaa rööki. Siellä portin ulkopuolella nimittäin. Tupakan savu ei missään nimessä kuulu leikkipuistoon. Tupakointi on epäterveellinen tapa, joten siitä kannattaisi yrittää päästä irti jo ihan oman itsesikin takia. Varsinkin, jos tupruttelu kuuluu osaksi leikkipuistohetkeä. Piste.

3. Pidä huoli hiekkaleluistanne. Tämä on aika monitahoinen asia. Mielestäni hiekkalaatikolle levitetyt hiekkalelut ovat siinä leikkivien lapsien yhteisessä käytössä.
3.1. On aina kohteliasta kysyä lupaa toisen omalla leikkimiseen, mutta jos ei omistajasta ole tietoa, voi käyttämättä makaavaa lapiota lainata ihan hyvällä omalla tunnolla.
3.2. Jos teidän leluilla ei saa muut leikkiä, kerää ne aina käytön jälkeen pois, äläkä esimerkiksi aloita passiivisagressiivista keskustelua ämpäriänne lainanneen lapsen tai hänen vanhempiensa kanssa. Älä silloin myöskään ota lainaan muiden leluja.
3.3. Älä poistu hiekkalaatikolta toisten lelujen kanssa, edes puiston sisällä, ilman että he ovat tästä tietoisia ja että palautat tavarat takaisin. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin etsiä oman lapsen hiekkamuotteja ja autoja ympäri leikkipuiston pusikoita toisten jäljiltä.
Piste.

4. Suojaa lapsesi (ja itsesi) auringolta. On kamalaa miten pieniä lapsia näkee ulkona paljain päin ja hihattomissa vaatteissa. Hattu päähän AINA ja lahkeita päälle. Ohutta, kevyttä puuvillaa tai pellavaa, fysikaalista aurinkosuojaa. Ja se vesipullo. Piste.

5. Pukeudu sään mukaan. Myös itse. Kirjoitin noin puoli vuotta sitten siitä miten monet vanhemmat eivät panosta omaan ulkoilupukeutumiseen. Myös kesällä saattaa sataa, meillä täällä Suomessa jopa lunta. Ulkoiluhetkenne on paljon miellyttävämpi, kun sinullakin on mukava olla. Piste.

6. Ole läsnä ja heittäydy vähän. Nolointa on olla se vanhempi, joka ei vastaa millään tavalla vastaa lapsensa juttuihin. Kaikista ei tarvitse olla leikittäjiksi, vaikka ei sen opettelu kyllä tekisi kenellekään pahaa. Kynnys vaikkapa huulien pärisyttelyyn pikkuauto kädessä voi olla suuri, kun vieressä on kymmenen silmäparia tuijottamassa, mutta aina voi edes reagoida siihen kun lapsi sinulle lelun tuo. "Onpa sulla hieno auto siinä niin, haluaisitko ajaa sille tuolla hiekkalaatikolla". Piste.

7. Ota roolia. Kun lapsesi uunoilee, niin kuin kaikki lapset joskus tekevät, ole tilanteessa mukana. Älä kohauttele olkiasi tai jätä asiaa vieraan vanhemman puitavaksi.
7.1. Myös vieraiden lasten tekemisiin saa ja pitää puuttua.
7.2. Älä ota nokkiisi siitä, jos joku lapsellesi aiheesta sanoo. Oli se sitten hiekan syöminen tai kaverin lyöminen.
Piste. 

8. Siivoa jälkesi. Kesällä on kiva viettää koko päivä ulkosalla ja nauttia esimerkiksi lounas piknikhengessä. Kun jäätelöpaperi tippuu, nosta se. Jos roskis ei juuri silloin ole kätesi ulottuvilla, pidä roskasi mukana. Roskaaminen on paitsi rikollista, myös hirveän huono esimerkki. Piste.

9. Sulje portti aina kulkiessasi. Vaikka joku olisikin tulossa kohti. Hän kyllä osaa avata portin uudestaan. Puistoalue on aidattu syystä. Toiset lapset ovat vikkeläkoipisempia kuin toiset, eikä oikeastaan ole mitään syytä miksi portin pitäisi olla auki. Piste.

10. Leikkipuistot ovat yhteistä aluetta. Ota siis muut huomioon ja ole kohtelias. Sinua seuraa aika monta silmäparia, jotka kaikki ottavat mallia tekemisestäsi. Piste.


Näiden absoluuttisten totuuksien jälkeen muistuttaisin vielä Kokokidin kivasta arvonnasta. Vielä on sunnuntaihin asti aikaa osallistua!