Äänioikeus on arvokas asia. Se ei ole itsestäänselvyys. Sen puolesta on taisteltu Suomessa niin säädyissä kuin sukupuolten välillä. Se ei ole vielä tänäkään päivänä itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa. Joissain maissa eri ihmisillä on äänioikeus näennäisesti ja joissain maissa sitä ei ole kaikilla ollenkaan. On myös maita, joissa kukaan ei saa äänestää. Ajattelepa sitä! Tänään on eduskuntavaalien ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä. Äänestämässä voit käydä missä ennakkoäänestyspisteessä tahansa. Siis ihan missä vaan, vaikket kotikaupungissasi olisikaan. Ennakkoäänestyspisteet voit tarkistaa täältä.

Miksi kannattaa äänestää? Erinomainen syy löytyy mielestäni jo ensimmäisestä kappaleesta. Äänestäminen on myös helpoin tapa vaikuttaa edustuksellisessa demokratiassa. Vaaliuurnille kävely ei vaadi paljoa ja useimmissa kaupungeissa se onnistuu vaikka kirjastoreissun ohessa. Minulle on ainakin ihan turha väittää, että äänestyskoppi olisi jotenkin hankalan matkan päässä. Ystäväni Heidi tekee tämän vuoden vapaaehtoistyötä Boliviassa La Pazissa ja matkustaa yhteensä 80 tuntia Peruun suurlähetystöön antamaan äänensä. Siinä jos missä on äänioikeutensa arvostusta. Ja silti monet nillittävät miten eivät jaksa raahautua antamaan ääntänsä. Mikä siis on sinun tekosyysi? Äänestäminen on myös ainoa tapa saada valitusoikeus. Kyllä vaan on! Mielestäni on aivan turha itkeä miten poliitikot ja virkamiehet ajavat maata ahtaalle ja tekevät vääriä päätöksiä, jos ei itse viitsi edes käydä äänestyskopissa. Kun et äänestä, tulet samalla äänestäneeksi sitä kaikista huonointa ehdokasta ja puoluetta.

No ketä kannattaa äänestää? Mielestäni hyvät vaalikoneet löytyvät Hesarin ja Ylen sivuilta. Ylen sivuilla kehotan tutustumaan myös vaaligalleriaan ja ehkä suosiolla skippaamaan ne satoja tuhansia katseluita keränneet videot. Voin kertoa, ettei niitä ole katsottu ainakaan substanssiosaamisen takia. Hyvän vaalikoneen tunnistaa ainakin siitä, ettei vaalikoneessa kysytä onko ehdokas kissa- vai koiraihminen tai tykkääkö ehdokas enemmän keltaisesta vai pinkistä. Vaalikoneessa haetaan parasta mahdollista edustajaa itselle, ei treffiseuralaista. Hyvä on myös tarkkailla vaalikoneista puoluehallitusten ja -valtuustojen antamia vastauksia, eli puolueen omaa kantaa. Joskus voi olla niinkin, että sinä ja ehdokkaasi olette täysin eri mieltä jostain asiasta ehdokkaan edustaman puolueen kanssa. Jos kyseessä on sinulle sydämenasia eikä ehdokkaasi pääse läpi, on hyvä muistaa, että ääni menee kuitenkin ehdokkaan edustamalle puolueelle. Jos haluat olla ehdokkaasi ja hänen edustamansa tahon kanssa 100% samaa mieltä, niin ole hyvä ja asetu itse ehdolle valitsijamiesyhdistyksen kautta. Muuten äänestä sellaista ehdokasta, joka on kanssasi samaa mieltä niistä sinulle tärkeistä asioista ja jonka arvot eivät riitele omiesi kanssa.

Voiko äänestämällä oikeasti vaikuttaa? No voi! On tosin naivia kuvitella, että jos äänestämäsi henkilö pääsee läpi eduskuntaan, niin kaikki hänen ajamansa teemat toteutuisivat ainakaan sen vaalikauden aikana. Tuskin! Eduskunta- ja varsinkin hallitustyö on täynnä kompromisseja, vaikka niin ei välttämättä uskoisikaan tämän nykyisen ”sikspäkin” perusteella. Ei siis ole aivan normaalia, että hallituksen ovet paukkuvat harva se päivä. Siksi siis on hyvä tutustua myös niihin puolueen tavoitteisiin. Kuitenkin vain äänestämällä saat oman äänesi edes jossain määrin kuuluviin 200 päisen kansanedustajajoukon keskellä. Mitä useampi äänestää sitä parempi otos kansasta saadaan ja sitä demokraattisempaa päätöksenteko Arkadianmäellä on.

Ja kyllä eduskunnassa oikeasti painetaan pitkää päivää ja nuijitaan läpi asioita. Mielestäni on typerää väittää, että siellä pyöritellään peukaloita ja odotetaan palkkion rapsahtamista tilille. Päivät kuluvat työhuoneen, valiokuntien ja istuntosalin penkkejä kuluttaen ja useita satoja sivuja virkamiesjargonia selaten, illat ja viikonloput juostaan milloin missäkin kissanristiäisissä. Ei sellaista tee hullukaan, jos oikeasti usko siihen mitä tekee ja jos ei ole tavoitteita tehtävässään. Helpommallakin pääsee. Sitä paitsi perehtymättömyys ja lusmuilu tulee ikävän nopeasti ilmi. Joskus päätökset ovat ikäviä ja aiheuttavat jollekin ihmisryhmälle mielipahaa. Ei veroja koroteta ja palveluista leikata siksi että se on kivaa, vaan siksi että on pakko.

Kansanedustajiin voi myös oikeasti olla yhteydessä vaalien välillä, jos jokin asia askarruttaa tai vaalilupaukset eivät näytä toteutuvan. Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi(at)eduskunta.fi

Minä annan omalle äänelleni suuren arvon. Äänestän myös niiden arvojen puolesta, joita tahdon omalle kahdeksankuiselle pojalleni maailmasta opettaa.

Minkä arvon annat sinun äänellesi?

Ps. Minä itse äänestän Uudenmaan vaalipiirissä ja voin vain suositella omaa ehdokastani teille muillekin täällä äänestäville! Ja ei, emme ole vaalikoneiden perusteella 100% samaa mieltä asioista. Mutta parhaimmat prosentit saimme jokaikisestä.