Olen aina ollut vähän puolihuolimaton kierrättäjä. Lavuaarin alakaapista on löytynyt se perus vetomekanismilla toimiva roskaämpäri, joskus kaksi, ja muutama epämääräinen muovipussi pahveille, pulloille ja lasille. Olen kierrättänyt sen minkä oman talon roskakatokseen pystyy. Ensimmäisessä asunnossani se oli enemmän, toisessa vähän vähemmän.

Nykyisessä kodissamme on hyvät kierrätysmahdollisuudet. Oikeastaan kaikki kodin perusjätteet on lajiteltavissa roskakatoksessamme. Silti ihmettelen, että sieltä löytyy myös neljä sekajäteastiaa. Asumme vuokralla omistusosakeyhtiössä, joten minua hieman kummastuttaa, että omistusasukkaat ovat halunneet katokseen kaikenmaailman roska-astioita, mutteivät sitten kuitenkaan kierrätä. Tai näin ainakin päättelisin siitä, ettei esimerkiksi energiajaeastiassa ole ikinä mitään, kun taas ne sekajäteastiat ovat aina ääriään myöten täynnä.

Keittiömme allaskaapista löytyi vain se kahden roskaämpärin jätevaunu. Olemme muutaman kerran katselleet kaupassa niitä isompia versioita. Ideaali olisi varmaan ollut se kuudella ämpärillä varustettu jätevaunu, sillä se olisi mahtunut aivan mainiosti allaskaappiimme, mutta niillä on aivan käsittämättömän paljon hintaa. Siksi kaappi onkin ollut täynnä irtoaisia lasi- ja maitopurkkeja sekä pulloja. Jossain vaiheessa ne siirtyivät muovipusseissa keittiön patterin nuppia koristamaan. Ärsytti suunnattomasti, koska keittiö näytti aina sotkuiselta monine roskapusseineen.

Kunnollisen ekokärpäsen pureman sain lukuisista ilmaisten ämpärien jonotusuutisista - suomalaisethan ovat ämpärikansaa. Ilmaiseksi en sentään lähtenyt ämpäreitä jonottamaan, mutta mielestäni ne melkein puoli-ilmaiseksi sain. Nyt roskakaappiamme "koristaa" siis se jo siellä ollut kahden roska-astian jätevaunu sekä neljä ihan tavallista kymmenen litran talousämpäriä, ja voimme nyt kerätä kaappiin siististi niin energiajaetta, biojätettä, pahveja, lasia kuin pienmetalliakin. Pullot roikkuvat ikävä kyllä edelleen patterin nupissa ja lehdet kerätään eteisessä röhnöttävään paperikassiin, mutta sentään suurin osa jätteestä on nyt poissa silmistä. Ja ainoa sekajätteeseen menevä roska syntyy vessassa ja koostuu lähinnä Pihvin vaipoista.

Tulostimme vielä roskakaappia koristamaan lajittelua helpottavan ohjeen. Jos jommalla kummalla menee sormi suuhun, ja varmasti joskus meneekin, voi oikean astian helposti tarkistaa kaapin ovesta.

Tästä se lähtee. Varmasti voisimme tehdä vielä paljon lajittelun saralla, mutta myös pienillä teoilla on merkitystä!