Mainitsin tuossa taannoin olevani aika kova tyttö stressaamaan. Eilisenä iltapuhteena luin Pastellipisaroita -blogia, tarkemmin sanottuna postausta turvallisista aurinkosuojatuotteista. Arvatkaa vaan ahdistuinko?

Luonnonkosmetiikka ja -tuotteet alkoivat kiinnostamaan enemmän luettuani tämän postauksen Lindizin Tutipuu -blogista jokunen aika sitten. Olen kyllä ollut tietoinen, ettei esimerkiksi näitä aurinkosuojia suositella alle 2-vuotiaille lapsille ollenkaan, koska niistä imeytyy kaiken maailman kemikaaleja ihon läpi. Mutta vasta tuon postauksen luettuani ja siitä muunmuassa asionosaisen ja MammaMiia -blogin Miian kanssa keskusteltuani ymmärsin, että vaihtoehtoja pelkkien hihojen lisäksi löytyy. Tosin esimerkiksi kookosöljyssä suojakerroin on valitettavan alhainen, vain kaksi. En myöskään ollut osannut ajatella kaikkea sitä kemikaalikuormaa, jota omaan ja sitäkautta myös lapsen kehoon oli joutunut. En vain ollut ottanut selvää. Näin jälkikäteen harmittaa.

AC:n eilinen aurinkosuojapostaus toi kuitenkin tämän huolen taas esiin ja aiheelliseksi. Onhan se kesä menossa jo kovaa vauhtia. Viileät säät ovat toistaiseksi pitäneet ihon piilossa, mutta ihan vain varmuudeksi kipaisin tänään lähimpään luonnontuotteita myyvään kauppaan ostaakseni AC:n suosittelemaa Acorellen aurinkosuojaa. Ikävä kyllä lähimyymälästä sitä ei löytynyt, mutta myyjä suositteli tilalle Lovean vastaavaa tuotetta. Maahantuoja oli kuulemma sama, ja tuotekin käytännössä.Itsehän en näistä asioista oikeasti vielä juuri mitään ymmärrä. Tuntuu myös hyvin vaikealta ottaa selvää. Valmistusaineiden sanaviidakko on valtava, enkä tiedä miten voisin oppia ymmärtämään jokaisen yhdisteen alkuperää. Luonnollisin on varmaankin tuote, jossa on kaikista vähiten ainesosia tai aleja ja oleja. Mutta mistä näitä asioita voi oppia? En haluaisi ihan suoraan luottaa myyjän sanaan, vaan olisi ihanaa myös ymmärtää ainesosaluetteloita itse. Olemaan kriittinen.

Samassa luonnontuotemyymälässä oli myös jo minulle ennestään tuttuja Weledan tuotteita. Käytin kyseisen merkin ruusuöljyä jo Pihviä odottaessani raskausarpien ehkäisemiseksi (a job well done). Olen ostanut ruusuöljyni tähän asti laivan TaxFreestä, joten en edes osannut ajatella jo ottaneeni askelta kohti luonnonkosmetiikkaa, siellä kun sitä ei mitenkään erityisesti mainostettu. Ilahduin, sillä minun ei tarvitsisi vaihtaa jokaista suosikkituotettani, koska olin eilen illalla vakaasti päättänyt siirtyä purnukka kerrallaan kohti luonnonmukaisempia kosmetiikkatuotteita. Pienellä googlailulla myös uudeksi lempparikuorinnakseni muodostunut Phytocéanen kasvokuorinta osoittautui luonnolliseksi. Niin - ja vastahan shoppailin sieltä TaxFreestä itselleni Björk&Berriesin Never Spring hiustenpesutuotteet, jotka ovat 98% luonnollisia. Vai luonnonmukaisia. Näissäkin termeissä oli vissi ero!

Mutta. Mistä aloittaa? Kun mielikuva luonnontuotteista on pitkään ollut asenteellinen, on vaikea lähteä kokeilemaan. Minua ahdistaa myöskin ajatus siitä, että tuotteita todella pitää lähteä kokeilemaan. Juuri kun olen löytänyt itselleni sopivia tuotteita. Mikä esimerkiksi korvaa Sensein loistavan "kolmekasin" tai Biothermin ihanan kasvogeelin? Vinkkejä ja suosituksia hyvistä ja mahdollisimman kemikaalittomista tuotteista otetaan ilolla vastaan!