Haluan lähettää kasan risuja Vantaan kaupungille neuvolapalveluiden hoidosta ja järjestämisestä.

Neuvolataipaleemme alkoi 11.12.2013 esikoistamme odottaessani ensimmäisellä äitiysneuvolakäynnillä. Koska raskaus selvisi meille verrattain myöhään, emme saaneet aikaa omalle terveydenhoitajallemme. Ja tämä tietysti on ymmärrettävää. Seuraavalla kerralla tapasimmekin oman terveydenhoitajan, mutta sen jälkeen kaikki muuttui.

Tähän päivään mennessä meidän asioita on neuvolassa hoitanut neuvolakorteista laskettuna ainakin kymmenen eri terveydenhoitajaa. Esikoisen odotusajan äitiysneuvolakäynnit, lapsuusiän neuvolakäynnit ja nyt toisen lapsen odotusajan äitiysneuvolakäynnit mukaan laskettuina olemme olleet neuvolassa terveydenhoitajan asiakkaana 22 kertaa. Helpolla jakolaskutoimituksella voitte varmaan laskea kuinka usein olemme keskiarvoisesti tavanneet uuden naaman. Näinkö neuvolapalvelut Vantaalla toimivat?

Ymmärrän, että kohdallamme on käynyt todella ikäviä sattumia sattumien perään. Nyt, kun jo jonkun aikaa on ollut tasaisempaa ja olemme saaneet kunnollisen ja jatkuvan hoitosuhteen uusimman terveydenhoitajamme kanssa, loppuu hänenkin sijaisuutensa. Hänen kaltaisiaan osaavia lisäkäsiä ei ole neuvola-asiakkuutemme aikana ainakaan näyttänyt olevan liikaa, kun meitä on palloteltu hoitajalta toiselle. Aikojamme on peruttu ja siirretty neuvolan toimesta usein, joskus jopa siitä meille ilmoittamatta. Jäimme esikoisemme koliikin kanssa yksin, kun kukaan sijaisen sijaisen sijaisista ei päässyt tilannetta jatkuvuudella seuraamaan ja kantaa piti aina ottaa sen oman terveydenhoitajan "sitten seuraavalla kerralla", jota ei kuitenkaan koskaan tullut. Synnytyskertomukseni ja äitiysneuvolakorttini olivat kadoksissa neuvolassa useamman kuukauden ajan, kun papereitamme siirrettiin terveydenhoitajan arkistokaapista toiseen.

Viimeisimmän terveydenhoitajamme taloontulon jälkeen asiat kohdallamme muuttuivat ja hoidon ja tuen saanti parani huomattavasti. Vihdoin sain kaipaamani luottamussuhteen neuvolahoitajaamme. Itku meinasi päästä, kun hän viimeksi kertoi olevasa kanssamme viimeistä kertaa. Neuvolahistoriastamme nyt kuulleena varmaan ymmärrätte tämän. Hieman pelottaa jatkuvatko asiat tästä eteenpäin yhtä sekavina ja hajanaisina. On myös ikävää ajatella, että emme ole todennäköisesti olleet ainoat jotka ovat joutuneet tällä tavalla kaupungin henkilöstöpolitiikan pyörittelemiksi.

Toivon, että jatkossa kiinnitätte paremmin huomiota sijaisuuksien järjestämiseen ja hoitosuhteiden luomiseen, eikä yhdenkään perheen tarvitsisi enää tuntea jääneensä avutta! Meitä nyt jo useamman kuukauden hoitaneen sijaisen olisin suonut jäävän neuvolaan töihin, mutta siihenpä tuskin voin yhden ihmisen mielipiteellä vaikuttaa.

* Palaute on lähetetty Vantaan kaupungille nettisivujen palautelomakkeen kautta. Asioitamme hoitaneiden henkilöiden nimet on poistettu blogiversiosta.