Eilen aamulla yhdeksän aikaan puimme Pihvin kanssa päällemme ja suuntasimme puistoon, kuten usein aamuisin teemme. Ulkona tihutti vettä, joten vedin pojalle haalarin kaveriksi kuravaatteet. Oma Rukkan sadetakkini ei enää ikävä kyllä mahtunut kiinni, mutta pienessä tihkussa kevyttoppakin menetteli. Jalassa oli uudet ulkoilukengät, koska niiden pohja vaatii kuluttamista eikä ulkona ollut mitenkään erityisen märkää. Tiedostin kuitenkin sään tilan ihan vain ikkunasta ulos katsomalla, vilkaisemalla lämpomittaria ja vähän ennusteita seuraamalla. Ei rankkasateita, joten näillä pärjättäisiin.

Saavuimme puistoon, jossa näin syksyisin on harmillisen vähän lapsia ja vanhempia. Koulut ja päiväkodit veivät tietty omansa, mutta monilla ulkoilupäätökseen vaikuttaa myös sää. Ei se, etteikö lapsella olisi säähän sopivaa vaatetusta, koska lapsellahan useimmiten on. On välikausihaalarit, kuravaatteet, kevyttopat, goretexit, talvisaappaat ja -puvut. Yhdet arkikäyttöön, toiset varalle ja kolmannet hienosteluun. Kyse on siitä, että vanhemmilla ei ole ulkoiluun sopivaa vaatetusta. "Lähdetään kotiin, äidillä on kylmä ja vaatteet märät". Näin totesi eräs nainen lapselleen ehkä maksimissaan kahdenkymmenen minuutin ulkoilun jälkeen. Lasta harmitti ihan ymmärrettävästi. Lapsella ei varmasti ollut kylmä tai märkä.

Lasten vaatetuksen panostetaan, vaikka varsinkin pienemmille lapsille pitää ostaa uudet vaatteet joka kausi. Tiedustellaan vesipilareita, syynätään teipattuja saumoja, haetaan hengittäviä ja lämmittäviä materiaaleja. Toiset myös maksavat lisää jostain tietystä merkistä. Ja vaikka vaate ostettaisiin kirpputorilta, tulee sen silti olla hyväkuntoinen. Huonoa ei osteta edes halvalla. Mutta itselle ei raaskita ostaa mitään. Yhtäkkiä satasen ulkoilupuku tuntuu aivan liian kalliilta investoinnilta, vaikka sillä aikuisen puvulla käyttöikä onkin pidempi ja hinta siis todellisuudessa huomattavasti huokeampi. Sinä ja sinun kengänkokosi ei enää kasva muuta kuin leveyttä (tai toisinpäin).

Panostus omaan vaatetukseen on myös panostus lapseen. Se ei ole itsekästä eikä se ole tuhlailua. Kaikista vanhemmista ei ole täyspäiväisiksi hiekkalaatikkovanhemmiksi, eikä tarvitsekaan. Mutta kyllä lapsi tarvitsee raitista ilmaa ja ulkoleikkejä ympäri vuoden. Ja kunnollisen ulkoilun avaimet ovat säähän sopivassa vaatetuksessa. Niin lapselle kuin itselle.

Siis rakkaat kanssakasvattajat: Hankkikaa myös itsellenne eri sääoloihin sopivia vaatteita. Myös kesäkauden ulkopuolelle. Edes aktiivinen vanhempi ei pärjää kahdenkymmenen asteen pakkasessa Henkkamaukan "nahkatakilla", koska sillä ei ole tarkoituskaan pärjätä kahdenkymmenen asteen pakkasessa.

Ps. Suosittelen myös taikaviittaa jokaisen hartioille. Minä tilasin meidän taikaviitat SPR:ltä ja tein samalla vähän hyvää. Mutta niitä löytyy myös jokaisen hypermarketin ja tavaratalon valikoimasta vähän edullisempaan hintaan.