Tätä neuvolakäyntiä olin odottanut kuin kuuta nousevaa, sillä halusin tietää oliko jo pitkään jatkuneella supisteluilla ja erilaisilla tuntemuksilla sekä juilimisilla ollut jotain vaikutusta. Minulla oli onnea matkassa, sillä lääkärilläni oli terveydenhoitajaopiskelija opastettavana, joten minulle tehtiin kaikki mahdolliset tutkimukset ja hyvin tarkkaan. Kahteen kertaan.

© Helianna Hartikainen Helia Photography
Ensin kävimme ultraamassa ja sain vauvan lopullisen painoarvion. Lääkäri kysyi omia tuntemuksiani vauvan koon suhteen ja kertoi hieman pilke silmäkulmassa tehdystä tutkimuksesta, jossa kohdussa olevan vauvan kokoa arvioivat ultrauslaite, kätilö sekä uudelleensynnyttäjä. Ihme kyllä uudelleensynnyttäjä arvasi lähes poikkeuksetta oikein, ja kätilön sekä ultrauslaitteen arviot menivät herkemmin väärin. Itse olen ollut koko ajan sitä mieltä, että Papu olisi hieman Pihviä isompi yksilö. Lääkäri sekä terkkaopiskelija kokeilivat ensin vauvaa vatsan päältä ja totesivat molemmat Papun olevan suht normaalikokoinen vauva. Sitten lääkäri ultrasi ja sai vauvan mitoista vain hieman vajaa kolmekiloisen yksilön. Hän näytti mitat koneen käyrillä, ja siellä Papu kasvoi. Kiltisti keskimitalla, ehkä aavistuksen yläpuolella, kaikissa suhteissa. Lääkäri oli yhtä mieltä kanssani siitä, että tuleva vauva saattaisi olla hieman Pihviä isompi, joka lasketun ajan arvio oli 3,5kg ja paino syntymähetkellä 3662g, ja antoi lopulliseksi lasketun ajan arviokseen 3,8kg.

Muiksi mittaustuloksiksi saatiin:

Rv 36+3 (34+6 ja 36+0) 
Paino +16,8kg!!! (14,3kg ja 17,8kg) 
Painonmuutos/viikko +1590g!!! (+570g ja +1210g) 
Turvotus + (+ ja +) 
Verenpaine 123/72 (131/74 ja 125/78) 
Proteiini - (- ja +) 
Glukoosi - (- ja +) 
SF-mitta 34 (31 ja 31) 
Lapsiveden määrä N (N ja N) 
Tarjonta RT (RT ja RT) 
Sykkeet 142 (140 ja 130) 
Liikkeet ++ (++ ja ++) 

Vaa'an lukema suoraansanoen järkytti minua. Mielestäni peilistä katsoo edellistä raskautta hieman hoikempi (joskaan ei hoikka) yksilö, mutta puntari alkaa olla eri mieltä kanssani. Minun ei alkuperäisen suunnitelman mukaan pitänyt ottaa yhtä paljon pudotettavaa tällä kertaa, vaan kuinkas kävikään? Harmittaa aivan mielettömästi, koska olen parin viimeisen viikon ajan kiinnittänyt huomiota kaikkeen mitä suuhuni laitan, ja silti lopputulos on tämä. Turvotus ei selitä ihan kaikkea, sillä vaikka sormus on kädessä aika jämäkästi, lähtee se kyllä pienellä kitkuttelulla pois. Mitenkään järkyttävästi en siis ole turvonnut, ja se mitä onkin on alaraajoissa. Lääkäri ei puolentoista kilon painonmuutoksesta sanonut mitään, mutta huomasin kyllä kynän pysähtyvän ja kulmien nousevan hänen kyseistä tulosta ylös kirjoittaessaan. Kroppa ei ole toiminut ihan samalla tavalla kuin tähän asti, ja ehkä herkästi ilmaantuvilla supistuksilla on osansa asiassa, koska olen liikkunut paljon vähemmän. Mutta tavoitteenani on tällä hetkellä jäädä kuitenkin 80 kilon paremmalle puolelle. Vaikka rehellisesti sanottuna kilo sinne tai tänne ei taida enää tässä konkurssissa tuntua.
Muutenhan tulokset ovat aivan mainiot. Kohdunpohjan korkeus on tällä hetkellä sama kuin Pihviä odottaessa 40+0. Ehkä se on tämä vatsan koko, johon olen perustanut ajatukseni siitä hieman isommasta pikkusiskosta. 

© Helianna Hartikainen Helia Photography
Sisätutkimuksessa todettiin paikkojen hieman pehmenneen, kanavan olevan 2,5 senttinen ja suun olevan auki sormelle. Jotain vaikutusta supistuksilla on siis ollut, muttei mitään merkittävää. Taidan siis ottaa kevyen liikunnan huoletta takaisin arkirutiineihin ja jatkossa kävellä reippaasti lähipuistoon, vaikka vähän supistaisikin. Onhan mulla masussa jo ihan hyvänkokoinen vauva, ja täydet viikotkin ovat kasassa ihan muutaman päivän päästä. 

© Helianna Hartikainen Helia Photography

Saa tulla. Äitiä kyllästyttää! Ja hei! Nyt saa heittää omia arvioita syntymäpäivästä, -kellonajasta, painosta ja pituudesta. Lupaan muistaa lähiten arvannutta, joten jätäthän halutessasi toimivan sähköpostiosoitteen.