Olimme taannoin perheeni kanssa kävelemässä iltakahville mummolaan. Pihvi istui pulkassa ja vedimme häntä vuoron perään avopuolisoni kanssa. Juttelimme samalla miten paljon kätevämpi lasta olisi työntää kelkassa, jolloin lapsi olisi edessä ja häneen olisi jatkuva näköyhteys. Varsinkin kahdestaan lapsen kanssa pulkalla kulkiessa ja esimerkiksi suojateitä ylittäessä pitäisi melkein olla silmät myös selässä, turvavöistä huolimatta. Äänemme nähtävästi kantautui Vantaalta Ouluun, sillä heti seuraavana päivänä sähköpostiini kilahti viesti Vauvakulma.fi:ltä. He ehdottivat blogiyhteistyötä Kunertin lasten kelkan merkeissä.


Kelit eivät ole suosineet meitä täällä etelässä ja lumet kerkesivätkin jo sulaa välissä. Kun Posti kyseli tekstiviestillä kotiinkuljetuksen perään, olin jo ehtinyt panikoimaan milloin oikein pääsisimme kelkkaa säistä johtuen kokeilemaan. Kuin taikaiskusta lunta alkoi tupruttaa samana päivänä, kun Posti-Pate toi tuon kelkkapaketin ovellemme. Lisäksi kuluva viikonloppu on ollut kauniin aurinkoinen. Siis täydellinen keli kelkan testaamiselle. Purimme kelkan paketista ja avokki alkoi pähkäillä kokoamisen kanssa. Kasaaminen tuotti alkuun hieman päänvaivaa, sillä kasaamisohjeita ei tullut paketin mukana lainkaan. Vauvakulman sivuilta kuitenkin löytyi selkeät kuvat, eikä irto-osia onneksi ollut kuin kolme plus makuupussi. Saimme kelkan kasaan ja ajokuntoon, vaikka meille kyllä jäi myös kasa ylimääräisiä muoviosia ja ruuveja. Miehen mukaan niitä kuitenkin tarvitsee todennäköisesti siinä vaiheessa, jos kelkan haluaa muuttaa peruspulkaksi.Lauantaina pakkasimme perheemme ja suuntasimme läheiselle aukealle hurjastelemaan. Aivan ensiksi kiinnitin huomiota kelkassa kuljettamisen turvallisuuteen. Kelkassa on samanlainen lannevyö kuin mitä yleisimmissä vauvanpulkissa. Lannevyö on kiinni rungossa ja se pujotetaan makuupussista löytyvien reikien läpi. Vyötä riittää vaikka vähän isommallekin lapselle. Lisäksi makuupussi turvaa ja pitää pienenkin lapsen jalat kyydissä matkan aikana. Kovin pitkää kyytiläistä ei makuupussiin mahdu, mutta isommilla lapsilla aktiivisuustasokin on jo aivan eri eikä ulkona peuhatessa pääse niin kylmettymään. Makuupussin saumat on koristeltu heijastinnauhalla, joten kelkkaa on turvallista työntää myös ilta-aikaan. Työntöaisa säätyy kuten lastenvaunuissa, joskaan se ei ole kovin korkea. Noin 180cm miehelleni aisan ääriyläasento oli kaikista paras, ja esimerkiksi 15cm pidemmällä isoveljelläni voisi olla jo ongelmia työntää kelkkaa. Koska kelkka on kevyt, lähti se helposti "keulimaan" aisan kulman ollessa väärä. Mutta tällaiselle keskimittaiselle suomalaisnaiselle (167cm) työntökorkeuden sai säädettyä oikein ihanteelliseksi.


Kelkkaa oli uskomattoman kevyt työntää ja se kulki kuin unelma niin tampatulla lumella kuin koskemattomassa hangessa. Paikoitellen lumipeite oli niin ohutta, että asfaltti ja hiekkatiet paistoivat alta läpi, ja niissä kohdissa kelkan matka ymmärrettävästi tökkäsi. Tien pientareita kulkemalla pääsimme kuitenkin hienosti määränpäähämme. Kentällä hurjastelimme juoksemalla avokin kanssa vuoron perään kelkkaa työntäen. Pihvi kiljui ja nauroi riemusta, olihan vauhti välillä aikamoinen. Kelkasta tuli mieluinen, eikä poika olisi malttanut ottaa askeltakaan, kun kelkassa istuessa kuitenkin sai kovaa kyytiä. Saimme myös kehuja ja kyselyitä erikoista kulkupeliämme koskien.Kunhan vielä saisimme sen verran lunta ja pakkasta, että kulkuväylätkin olisivat hangen peitossa, tulisi kelkasta kyllä ilman muuta yksi ykköskulkupeleistämme. Silloin kun ei tarvitse käyttää julkisia, on kelkka jopa ehdottomasti vaunuja kätevämpi vaihtoehto kävelymatkojen taittamiseen, sillä toisin kuin renkaisiin, ei lumi pakkaudu jalaksiin ollenkaan ja liikkuminen on sujuvaa. Kelkkaa olisi vielä ihanaa päästä testaamaan puuterilumessa, tosin sitä saadaan ehkä näillä meidän korkeuksilla hieman vielä odotella, mahdollisesti jopa ensi talveen. Harkitsenkin tässä vakavasti, että pakkaamme menopelin mummolareissulle matkaan, jos sellainen mahdollisuus Papun syntymän jälkeen eteemme tulee. Ehkäpä Itä-Suomessa on tarjolla korkeampia nietoksia ja raikkaampia ilmoja.Kelkan plussat ja miinukset:

+ Mukana lämmin makuupussi
+ Simppeli mutta jämäkkä turvavyö
+ Kevyt työntää ja kantaa
+ Tukeva
+ Kelkkassa on naru, josta sitä voi myös halutessaan vetää kuten pulkkaa (ja voipa kelkalla varmasti myös laskea mäkeä)
+ Heijastimet

- Kasaamisohjeiden puuttuminen harmitti, vaikkei se loppupeleissä ydinfysiikkaa ollutkaan
- Työntöaisan korkeudesta johtuen kelkka ei ehkä ole kovin pitkän ihmisen kaveri 
- Minä jäin kaipaamaan pidempiä jalaksia, jotta menopelimme olisi voinut toimia myös potkukelkkana

Suosittelen ehdottomasti tuotteeseen tutustumista, sillä ei tämä talvi vielä ole lusittu. Auringon paisteessa oli ihana kelkkailla, ja kelkasta tykkäsi koko perhe. Vauvakulma.fi:llä on muuten ilmainen kotiinkuljetus, joka on aivan mieletöntä tällaisten isojen pakettien kanssa. Olipa rentoa ja simppeliä odotella pakettia saapuvaksi kotisohvalla.


*Postaus on toteutettu yhteistyössä Vauvakulma.fi:n kanssa