Viime viikonlopussa riitti vauhtia, eikä ihme - koko kolmipäiväinen meni nimittäin lapsimessujen parissa. Perjantaina suuntasimme kohti Messukeskusta yhdessä Pihvin ja Papun kanssa tapaamaan minulle hyvin spessuksi muodostuneen helmikuisten äitiryhmän mammoja. Olimme sopineet treffit puolille päivin, jotta kaikki halukkaat ehtisivät mukaan. Siinä hetken aikaa kahvittelimme ja sitten osa meistä paineli messuhalliin tutkimaan Lapsimessujen tarjontaa. Pihvi ja Papu olivat kuin enkelit ja lisäksi nukkuivat lähes koko messukeikan ajan. Sain siis aivan rauhassa tutkia messujen tarjontaa ja hoitaa ostoksia.
Lauantaina messuilimme koko perheen voimin, mutta sitä voi kyllä näin jälkikäteen pitää aika kohtalokkaana virheenä. Messut vetivät niin paljon ihmisiä, että tuplarattaiden kanssa tungoksessa kulkeminen oli todella haastavaa. Piti mennä sinne minne virta vie. Lapsille suunnattuihin aktiviteetteihin oli hurjat jonot, eikä Pihvillä riittänyt malttia. Kiersimme siis oleellisimmat tärpit ja lähdimme kotiin.
Sunnuntaina vietimmekin tyttöjen laatuaikaa Papun kanssa kahdestaan ja ehdin tutustua niihin esillelaittajiin, jotka perjantaina bongailin.
Lapsimessujen kestosuosikkini on Ipanaisen piste. Viime vuonna Ipanaiselta tarttui mukaan Pihvin aurinkolasit ja uusi tuttavuus ruisnaksut. Tällä kertaa sain opastusta Tulan vauvatuen käytössä ja nappasin meidän smoothieiden suurkuluttajalle kaksi kahden desilitran Squeasy Snackeria. Lisäksi ihastuin heillä myynnissä olleisiin Ez-Pz:n The Happy Mat ja The Happy Bowl -tuotteisiin, joiden pariin täytyy palata sitten kunhan Papu aloittaa elokuussa sormiruokailut.

Yksi messujen löydöistä oli ilman muuta muistoja hopeakoruihin painava Marika ja hänen Suomeen tuoma yrityksensä Smallprint. Näihin hopeakoruihin voi painaa vaikkapa käden- ja jalanjäljet tai vaikka lapsen piirrustuksen. Itse ainakin hyvin tunteellisena ja nostalgisena tyyppinä ihastuin ajatukseen, että ikuistaisin lasteni sormenjäljet vaikkapa sydämenmuotoiseen kaulakorulaattaan. Mieletön lahjaidea, muuten!

Entistä ekotietoisempaa ja eettisempää elämäntapaa havittelevaa minää taas ilahdutti Big Small Companyn messupiste. Sieltä nappasin ostoskoriini Sophie La Giraffen kasvorasvan, jossa on muuten ihanan pehmeä tuntu, sekä saman sarjan lelun Papulle pureskeltavaksi. Myös Nailmatic Kidsin kestävät mutta poispestävät kynsilakat kiinnittivät huomioni. Ne ovat ehdoton tärppini kaikille kynsiensä lakkailuista kiinnostuneiden lasten vanhemmille, sillä ne eivät sisällä muunmuassa ftalaatteja ja lähtevät pois ihan vain vedellä ja saippualla. Lisäksi näin kahvi- ja teeholistina ihastuin JOCOn lasisiin kuumajuomakuppeihin, sillä matkustuskilometrejä ja kertakäyttökuppeja tulee meidän perheellä paljon.Lisäksi messuilta hankittiin Pihville oma Pukyn potkupyörä ja kypärä, Love To Swaddle UP -kapalopussi Papun levottomia öitä helpottamaan, Mehujehut sekä Skip Hopin juomapullo kesää varten. Emme myöskään säästyneet vaateostoilta, vaan mukaan tarttui myös jotain Papulta, Mainiolta ja Mini Rodinilta.Kaiken kaikkiaan messut olivat oikein mukavat. Myyntipisteiden lisäksi messuilla oli ajateltu lapsia tuomalla erilaisia aktiviteetteja aina muumitalosta polkuautorataan sekä poliisi- ja paloautoon tai vaikkapa upeaan satumetsään. Olohuone oli kiva lisä messuilla, ja ilman lapsia olisin kyllä istunut kuuntelemassa useampaakin luennoitsijaa. Esillä oli myös jonkin verran yhdistyksiä, mikä lämmitti vanhaa järjestömyyrää ja entistä yhteisöpedagogiopiskelijaa. Imetyksen tuki ry:n imetyspiste ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton askartelupiste olivat suosikkejani. Näillä yhdistyksillä oli mukanaan myös oman alansa asiantuntijuutta ja apua. Itseasiassa toivoisin enemmän järjestönäkyvyyttä messuille. Sosiaalinen segregaatio sen kuin kasvaa. Meistä useimmilla on rajalliset ostosmahdollisuudet, eivätkä kaikki edes lähde hakemaan messuilta tavaraa. Lapsi- ja nuorisojärjestönjen kirjo Suomessa on suuri. Miksi siis ette ole mukana?


Lapsimessut kuuluvat ohjelmistoon sata varmasti myös ensi keväänä. Mutta yksi päivä on äidin oma ja toisena päivänä pääsevät lapset mukaan. Ja lasten päivä ei ehdottomasti ole lauantai, sen kyllä opin tällä kertaa!