"24. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan kolme vuotta siitä, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti Bangladeshissa. 1 133 ihmistä kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui. Siksi 24. huhtikuuta vietetään jälleen Vaatevallankumousta. Tänä keväänä kampanjoimme koko edeltävän viikon 18.–24. huhtikuuta.
Vaatevallankumouksessa ihmiset eri puolilla maailma näyttävät, että me haluamme vaateteollisuudelta lisää vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Me kysymme vaatemerkeiltä “Who Made My Clothes”, eli kuka minun vaatteeni on tehnyt, ja osoitamme, että haluamme tietää. Kampanjaan osallistuu satoja tuhansia ihmisiä yli 80 eri maassa."*
Pohdin jo viime viikolla Lapsimessujen lähestyessä lastemme vaatteiden eettisyyttä ja sitä miten nurinkurisesti omat vaatteeni eivät ollenkaan edusta sitä samaa ideologiaa, jolla puuvillat perheen pienimmille valitsen. Suomen Vaatevallankumouksen kampanjatiimistä käytiinkin heittämässä minulle haastetta rakkaustarinan kertomisen muodossa. Minun tuli siis valita yksi lempivaatteeni ja kirjoittaa sille rakkauskirje. Pohdin pitkään resuisen, risaisen ja rakastetun keltaisen t-paidan sekä maailman parhaimpien farkkushortsien välillä. Koska t-paita on lähes antiikkinen eikä merkkiä ole luettavissa enää mistään, päädyin shortseihin. Otin myös tehtävänannon hyvin kirjaimellisesti, joten tässäpä tulee rakkauskirje farkkushortseilleni.


Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, se todella oli sitä. Intiaanikesän viimeiset viikot olivat alkamassa ja olin etsinyt sinua jo pitkään. Olin koko kesän tapaillut useita kaltaisiasi, mutta kaikki muut tuntuivat jotenkin todella vääriltä. Muut eivät saanet minua tuntemaan itseäni niin hyväksi kuin sinä sait. 

Olin nuori, vain hieman päälle kaksikymmentä, mutta tiesin tasan tarkkaan mitä etsin. Pintasi tuntui pehmeältä ja istuvuutesi oli aivan omaa luokkaansa. Saumasi olivat siististi ommeltu, eikä yksikään lanka repsottanut. Päälläni peitit kauniisti muutaman kriittisen vatsamakkaran, eivätkä pakaranikaan pilkottaneet lahkeiden suista, kuten kaikissa muissa kaltaisissasi. Olit tyylikäs kiiltävine nappeinesi ja viimeisteltyine yksityiskohtinesi. Ja mikä parasta - loit illuusion lantiosta ja vyötäröstä. 

Meistä tuli heti erottamattomat. Olit luottovaatteeni elokuun pimenevissä illoissa. Olit helposti yhdisteltävissä ja sovit melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kävimme yhdessä niin rannalla kuin tanssilattiallakin. Olen pitänyt sinua niin tennareiden, korkokenkien kuin kumisaappaidenkin kanssa. Saimme yhdessä kehuja, enkä ihmetellyt yhtään. Kyllä minä tiesin miten hyvä pari me olimme. Sitten tuli syksy ja jouduimme luopumaan toisistamme. Sinua ei oltu luotu Suomen kylmenevään ilmastoon. Viikkasin sinut kaappini perukoille syvästi huokaillen. Miksi löysimme toisemme vasta niin myöhään? J. Karjalaisen sanoin "Kun kesä syksyyn vaihtuu ja lehtien nään lentävän, tunnen saman ikävän, kun poissa on hän".

Pitkän talven jälkeen auringon ensimmäiset lämmittävät säteet tuovat sinut taas mieleeni. Joka kevät kaivan sinut kaappini perältä ja odotan sitä päivää, että saan vetäistä sinut jalkoihini. Ja joka kesä ainakin viiden vuoden ajan sinä oletkin ollut se kaikkialla mukana kulkeva luottovaatteeni. No, paitsi yhtenä, jolloin valtava ja vauvantäytteinen vatsani esti meitä olemassa yhdessä. Tänä keväänä aion tehdä kaikkeni, jotta voimme taas kohdata. Se varmasti vaatii ainakin hikeä ja kyyneleitä. Mutta sinä olet sen arvoinen. Olen onnistunut löytämään täydellisesti istuvat ja mukavat farkkushortsit. Jokainen nainen varmaankin tietää, että tehtävä on erittäin haastava ja tuntuu usein jopa mahdottomalta. Tämä kyseinen vaatekappale sopii myös hyvin teemaan, sillä Karen Millen on iso ja tunnettu muotitalo. Pienellä tutkimisella heidän nettisivuiltaan löytyy eettiset periaatteet ja kielteiset kannat muunmuassa lapsityövoimaa, kurjia työolosuhteita ja polkupalkkaa kohtaan. Lisäksi ympäristöstä kannetaan huolta. Toivon syvästi ettei tämä ole vain vaatevalmistajan liibalaabaa ja voin vastaisuudessakin pitää täydellisiä farkkushortsejani hyvillä mielin. 


*Lainaus Vaatevallankumouksen kampanjasivuilta