Sima ja munkit kuuluvat olennaisena osana meidän vappuun. Parina viime vuotena olen tehnyt munkit itse, mutta siman teosta myöhästyin tänä vuonna. Se kummitteli mielessä jo viime viikolla ja alkuviikosta ostettiinkin tarvikkeet ajatuksena laittaa sima tulille. Tiistain tapahtumien johdosta siman valmistaminen kuitenkin jäi, ja heräsinkin tähän simattomuuteen tänä aamuna.

Asia jäi kaivertamaan minua. Kaupasta saa kyllä ihan hyviä vappusimoja, mutta en ole vielä löytänyt kotitekoisen siman voittanutta. Kaappini oli myös täynnä sitruunaa, joten jotainhan niistä oli tehtävä. Ensi viikolle oli ostettu ruoaksi kalaa, mutta ihan niin montaa sitruunaa en kalankaan kaveriksi tarvitsisi. Pääni sisäinen apina alkoi lyödä symbaaleja yhteen ja ajatusrattaat alkoivat raksuttaa. Muistin yläasteen kotitaloustunneilta tutun sitruunalimonaadin ohjeen ja siitä innostuneena päätin lähteä kokeilemaan.

Sitruunalimonaadiin tarvitset:

- 5kpl sitruunoita (suosittelen tässä tapauksessa erittäin lämpimästi luomua, ja syy siihen selviää alempana)
- 8dl vettä
- 2,5dl sokeria
- vettä tai hiilihapollista lähdevettä 
- (1kpl limeä)
- (mintun lehtiä)

Pese sitruunat hyvin saippualla. Itse käytin astianpesuainetta. Kuori sitruunat kuorimaveitsellä ja laita kuoret kattilaan. Kaada kuorien päälle vesi ja laita hellalle kiehumaan (siksi luomua). Anna kuorien porista noin 10-15 minuutin ajan kunnes sitruunoiden kuoren väri alkaa haalistua ja vesi muuttuu pirteä keltaiseksi. Ota kuoret pois kattilasta. Suosittelen tähän esimerkiksi reikäkauhaa. Jätä liemi jäähtymään.

Sillä aikaa halkaise sitruunat ja purista niistä mehu talteen. Kaada mehu kattilaan liemen kaveriksi ja lisää joukkoon myös sokeri. Minun makuuni 2,5dl on sopivasti, mutta sokeria kannattaa lisätä pienissä erissä ja huolellisen sekoittamisen jälkeen maistella, jotta saat omaan makuusi sopivaa limonaadia. Kun sokeri on sulanut joukkoon, anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmäksi. Muista, että maku on vielä tässä vaiheessa aika jytäkkä, mutta joukkoon on tarkoitus vielä lisätä vettä tarjoiluvaiheessa.

Limonaadin voi pullottaa kuten siman, tai sitten sen voi kaata isompaan tarjoiluastiaan kuten boolimaljaan tai hana-astiaan. Tässä vaiheessa joukkoon kannattaa kuitenkin lisätä se vesi. Paras suhde selviää taas maistamalla, mutta itse olen tykännyt laimentaa limonaadia 1:3. Maku jää vahvan sitruunaiseksi ja limonaadimaiseksi, mutta on kuitenkin raikas. Jos limonaadin joukkoon haluaa kuplia, voi hanaveden tilalla käyttää hiilihapollista lähdevettä. Boolimaljaan tai hana-astiaan voi heittää kaveriksi halkaistua limeä ja minttua, tai kesän tullen vaikka mansikoita. Aikuisempaan makuun sitruunalimonaadista saa mielettömiä drinkkejä, kun sekaan heittää mojiton tapaan valkoista rommia tai vaikka vodkaa valkoviinillä loivennettuna.

Jos simat jäivät tältä vapulta tekemättä, suosittelen kokeilemaan! Varsinkin ravaisen munkin kaverina tämä on ihanan raikas ja piristävä juoma.