Tänään on elämäni toinen äitienpäivä. Tai kolmas, jos mukaan lasketaan äitienpäivä jolloin olin raskausviikolla 30+4. Äitinä oleminen ja äidiksi tuleminen on ollut yksi ehdottomasti elämäni parhaimpia ja jopa eheyttävämpiä kokemuksia.

Eilen vietettiin lapsettomien lauantaita. Lapsettomuus on asia, joka koskettaa monia. Toisille se on tietoinen valinta, toisille kurkkua kuristava tunne. Ensimmäisten valintaa arvostan, toiset kulkevat ajatuksissani. Tänään olen ajatellut myös niitä lapsettomia, jotka joutuvat taistelemaan byrokratian rattaissa tullakseen tunnustetuiksi vanhempina.
YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklassa sanotaan, ettei lasta saa syrjiä hänen vanhempiensa ominaisuuksista johtuen. Suomi on ratifioinut sopimuksen, muttei täysin toteuta sopimusta. Ja tätä asia halutaan korjata kansalaisaloitteella äitiyslaista.

Suomessa ollaan menty monessa asiassa eteenpäin. Tahdon2013 -kansalaisaloitteella avioliittolakiin aikaansaadut muutokset astuvat voimaan maaliskuussa 2017. Isyyslaki muuttui tämän vuoden alussa, ja mekin pystyimme tunnustamaan isyyden jo ennen Papun syntymää neuvolassa. Mikä hieno uudistus meille avopareille! Tai ainakin meistä useimmille. Nimittäin hedelmöityshoidoilla perheenlisäystä saavat naisparit eivät edelleenkään voi tunnustaa sidostaan lapseen ilman monimutkaisia adoptioprosesseja. Kun lapsi syntyy, hänellä on lain silmissä vain yksi äiti, vaikka eihän asia tietenkään niin ole.

Adoptioprosessi vie aikaa ja rahaa. Lisäksi uskon sen olevan raastavaa aikaa. Pahimmissa mahdollisissa tapauksissa esimerkiksi eron tai toisen vanhemman kuoleman johdosta prosessi voi keskeytyä. Lapsi saattaa jäädä lain silmissä orvoksi, vaikka on elänyt elämänsä alkuhetkestä lähtien kahden vanhemman perheessä. Eikä ei-biologisen äidin laillinen vanhemmuus ole itsestäänselvää sen jälkeenkään. Ja siinä missä äitiyslaki ajaa myös sateenkaariperheiden asiaa, on se myös ehdottomasti lapsen oikeus. Oikeus perintöön ja oikeus elatukseen. Oikeus äitiin.

Äitiyslaki on allekirjoitettavissa vielä 20 päivän ajan. Jotta aloite etenisi eduskunnan käsittelyyn, siitä puuttuu vielä noin 17000 nimeä. Siinäpä mieletön äitienpäivälahja niille äideille, jotka vanhemmuudestaan joutuvat taistelemaan. Tahdon.

Kuva lainattu Äitiyslain kampanjasivustolta