Ajelin tänään aamutuimaan autolla ja kuuntelin totuttuun tapaan Radio Suomipopin Aamulypsyä. Yleensä jutut menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, koska, no... let's face it - kakkapissajutut jaksavat naurattaa vain tietyn aikaa. Mutta tänä aamuna jokin lähetyksessä särähti korvaani. Aamulypsyn naisjuontaja ja jokapaikan televisiokasvo Anni Hautala ilmoittaa kovaan ääneen, että Teri Niitin kikkelipäisestä Facebook-päivityksestä noussut julki-imetyskohu oli täysin turha: Kyllähän hänkin imetti lastaan 11 kuukautta eikä kokenut Niitin päivitystä ollenkaan imettäviä äitejä loukkaavana. Samaan syssyyn lähetyksessä puolusteltiin joukolla Aleksi "Läpändeeros" Valavuorta ja pidettiin Espoo Unitedin hallituksen tekemää irtisanomispäätöstä kohtuuttomana. Somekohut ylipäätään olivat turhia ja saavat liian suuret mittasuhteet. Kenenkään ei ole syytä pahoittaa mieltään mistään.


Ihmisenä ja feministinä aamulypsyläisten ajatukset nostivat niskavillani pystyyn. Jos nyt lähdetään siitä, että Niitti teki rumasti ja otti salaa kuvan lapsestaan huolehtivasta naisesta ja laittoi sen typerän ja arvostelevan tekstin saattelemana nettiin, niin sehän on kiusaamista. Mistä lähtien kiusaamisesta on tullut hyväksyttävää? Näkyypä kiusaamista missä tahansa, tulee siihen puuttua. Ja jos joku julkisessa ammatissa oleva henkilö vielä kaiken lisäksi kiusaa avoimesti omalla sometilillään, on kohuun jopa aihetta. Sitäpaitsi, vaikka jutun keskiössä on nainen ja hänen syömässä ollut lapsensa, on kyse paljon muustakin. On kyse äidin ja eritoten lapsen oikeuksista. Julki-imetys herättää suomalaisissa tunteita laidasta laitaan. Teri Niitti ei suinkaan ole ainoa kenen mielestä imettävän äidin ja imevän lapsen paikka on nurkassa häpeämässä. Niihin asenteisiin törmää oman kodin seinien ulkopuolella harva se päivä. Kaikki eivät tietenkään kommentoi asiaa yhtä röyhkeästi, mutta asian paljastaa usein myös katse, suputtelu tai nenän nyrpistys. Niinkin arkipäiväinen asia kuin nälkäisen lapsen ruokkiminen ei tunnu olevan kaikille ihan päivänselvää. Ja siihen päivään asti kunnes jokainen saa ruokkia lastaan ilman pelkoa siitä, että päätyy oman elämänsä stylistien "nokkeliin" someavautumisiin pilkattavaksi, on imetystä syytä puolustaa joukolla. 

Valavuoren käsittämättömän möläytyksen voi ihan hyvin lukea samaan kastiin. Olen tehnyt töitä nuorten kanssa viimeiset kahdeksan vuotta, enemmän ja vähemmän, harrastepohjalta ja palkattuna. Minä myös muutaman vuoden opiskelin alaa ennen lasten saantia. Lisäksi olen saattanut joskus olla teini-ikäinen itsekin. Omien kokemuksien mukaan murrosiässä ollaan aika herkässä tilassa ja haetaan itseään. Mitä se tekee nuorelle, kun oma minuus saa jatkuvaa kielteistä palautetta ulkopuolelta? Et ole tarpeeksi hyvä sellaisena kuin olet. Et kelpaa. Sen lisäksi, että Valavuoren asemassa olevien ihmisten kommentit ajavat nämä nuoret pois hyvien harrastusten parista, voi kaiken maailman mänätzörien  törkeyksillä olla myös henkisiä vaikutuksia. Eikä kyse ole pelkästään nuorista harrastajista. Lajissa kuin lajissa läsnäoleva pukuhuonekulttuuri vaientaa myös ammattiurheilijoita, niin rapakon takana kuin täälläkin. Uimari Ari-Pekka Liukkonen oli rohkea ja tasoitti tienpätkää tuleville, mutta tällaiset "läpät" ovat aina aimo harppaus taaksepäin. Ja vielä suuremmassa mittakaavassa tämä on ihmisoikeuskysymys. Onko oikein tehdä mautonta tzoukkendaalia ihmisryhmästä, joka vielä vuonna 2016 joutuu Suomenkin kaltaisessa länsimaisessa hyvinvointivaltiossa taistelemaan oikeuksistaan ja kaikkia ennakkoasenteita vastaan? 

Ja olkoonkin niin, että näissä molemmissa tapauksissa ylilyöntejä on tullut myös "vastataholta", koska joku sen kuitenkin muuten tulisi ilkkuen kertomaan. En minä heitä puolustakaan. Mutta kun kommentoidaan hölmösti näinkin perustavanlaatuisia asioita, on vastareaktio mielestäni täysin ymmärrettävä. Paljon surullisempaa olisi, jos ihmiset olisivat ihan hiljaa. 

Enkä muuten ollut ainoa, jonka korvaan Aamulypsyssä käyty keskustelu särähti. Onneksi olkoon - pienimuotoinen somekohu ainakin minun somekanavissani. Eräässä aiheesta käydyssä keskustelussa mietittiin, että ehkä siellä radion toisessa päässä halutaan vaan esittää "hyvää jätkää". Esittäkää vaan, mutta älkää toisten kustannuksella.