Papun toinen kummitäti oli miehensä kanssa kylässä itsenäisyyspäivänä, ja valmistin vierailua varten ruokaa ja glögijuustokakun Valion Koekeittiön ohjeella, joka osoittautui mielestäni aikamoiseksi flopiksi. Ensinnäkin kuvan kakku oli tehty pienempään irtopohjavuokaan kuin mitä ohjeessa oli neuvottu (tai vaihtoehtoisesti raaka-aineita oli käytetty enemmän) - omani oli noin puolet matalampi kuin kuvan kakku eikä kiillettä oikein riittänyt peittämään kakkua isossa irtopohjavuoassa. Toisekseen kakku maistui yhtä jouluiselle kuin pienellä pakkasella työntäisit kielen ulos ikkunasta ja nuolisit ilmaa. Valju ja mauton minun makuuni, eikä vastannut ollenkaan odotuksia. Kaikenlisäksi tämä oli jo toinen Valion ohjeella tehty kakkupettymys ja vielä peräkkäin, kun isänpäiväkakun pohja oli myös tehty pienempään irtopohjavuokaan kuin mitä ohjeessa oli neuvottu, eikä pohjaa oikein saanut kauniisti puolitettua.

Siis tuumasta toimeen! Sen sijaan, että olisin lähtenyt etsimään toimivaa reseptiä tuhansien glögijuustokakkuohjeiden joukosta, päätin lähteä tuunaamaan Valion versiota, sillä siinä oli ajatuksen tasolla ihan kivoja ja jouluisia makuja. Ja tällä kertaa lopputuloksesta tuli mielestäni aika maukas ja tasapainoinen.


Jouluinen glögijuustokakku: 
Tarvitset halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoan

pohja:
150 g pipareita
50 g voita

välikerros:
3,3 dl kuohukermaa
3 tl piparkakkumaustetta
6 kpl liivatelehtiä
500 g rahkaa
1 prk luumumarmelaadia
3 rkl glögitiivistettä

kiille: 
4 dl glögitiivistettä
2 dl vettä
5 kpl liivatelehtiä

Murskaa piparit ja sulata voi. Sekoita keskenään ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan päälle (suosittelen leivinpaperittamaan pohjan sekä reunat).

Laita välikerroksen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen piparkakkumauste. Sekoita rahka ja luumumarmelaadi keskenään. Kiehauta glögitiiviste ja sulata liivatelehdet joukkoon. Kaada glögi rahkan joukkoon samalla sekoittaen. Lisää rahkaan lopuksi myös piparkakkumausteella maustettu kermavaahto varovasti käännellen. Kaavi seos irtopohjavuokaan piparimurupohjan päälle tasaisesti ja laita jääkaappiin noin kuudeksi tunniksi.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita glögitiiviste ja kylmä vesi keskenään. Kiehauta 1 dl glögiä ja lisää liivatteet siihen. Kun liivatteet ovat sulaneet, lisää joukkoon loppuglögi ja sekoita. Lusikoi kiille rahkakerroksen päälle tasaisesti kaikkialle ja siirrä kakku lopuksi takaisin jääkaappiin vähintään kahden tunnin ajaksi.Noh - versio kakkosesta ei tullut ihan yhtä siistireunainen ja kauniskoristeinen kuin ykkösestä, mutta maussa se mielestäni voittaa alkuperäisen ihan kymmenen nolla. Reunojen röpelöisyyskin olisi varmasti korjattavissa ihan oikeita reunakalvoja käyttämällä, vaan sellaisia ei meikämandoliinin kotikeittiöstä toistaiseksi löydy. Alkuperäinen ohje on 12-15 henkilölle, kun taas tämä tuunattu versio on noin puolitoistakertainen. Muista siis kutsua koko suku ja kaikki ystävät syömään - tästä riittää!

Lopuksi muuten vielä blogin Instassakin nähty alkuperäinen "valioversio". Onhan se tavallaan ihan kivan näköinen, mutta jotenkin kuitenkin tosi plääh.