Olen asunut koko ikäni Vantaalla. Oikeastaan kaikki kotini ovat sijainneet noin kahden neliökilometrin säteellä toisistaan, vaikka olenkin asunut seitsemässä eri osoitteessa. Kun asunnon osto tuli ajankohtaiseksi vuosi sitten kesällä, tunsin suurta ahdistusta. Oli pelko, ettemme pystyisi ostamaan asuntoa silloiselta asuinalueeltamme, vaan joutuisimme muuttamaan jonnekin syrjempään, kauemmaksi mielettömän hyvistä liikenneyhteyksistä ja muista palveluista. Meillä kävi tuuri ja teimme löydön. Löytömme oli aika täydellisen pintaremontin tarpeessa, mutta vain reilun kilometrin päässä vanhasta kodistamme.

Tulevaisuudessa haaveilemme omasta pihasta. Se saattaa pääkaupunkiseudun hintatasolla tarkoittaa maisemanvaihdosta, ja se jos mikä pelottaa. En osaa enkä ole halunnut kuvitella asuvani missään muualla kuin omassa "kylässäni". Tavattuani avopuolisoni maailmankuvani on hieman avartunut, sillä hän on kotoisin jostain aivan muualta, mystisestä kaupungista nimeltään Joensuu, joka sijaitsee kaukana kaukana Kehä kolmosesta. Varsinkin lasten myötä olemme alkaneet käydä siellä paljon, ja se yhteensä noin 1000 kilometriä taitetaan joka toinen tai joka kolmas kuukausi. Reilun neljän yhteisen vuoden aikana olen jo vähän oppinut tuntemaan paikkoja ja lasten kanssa tutustunut hieman erilaiseen Joensuuhun.

Sen lisäksi, että Joensuu on virkeä opiskelukaupunki ja koti kaiken kaikkiaan noin 76000 ihmiselle, on se monille myös se mummola- ja mökkipaikkakunta. Varsinkin kesäisin Joensuu on aika vetovoimainen turistikohde Ilosaarirockeineen. Siksi halusinkin koota yhteen lempitärppejäni, paikkoja missä käydä. Useimmat niistä sopivat erityisesti lapsiperheille, mutta monista paikoista voi nauttia ihan vaan ystävien kesken tai pariskuntana.

1. Aivan ensimmäisenä haluan mainita Aavarannan. Se ansaitsee tulla mainituksi ensimmäisenä. Jos pitäisi valita yksi paikka kesäpäivän viettoon, olisi se Aavaranta. Sivussa kaupungin kovimmasta melskeestä, mutta kuitenkin lähellä. Siellä eteen avautuu Pyhäselän upeat järvimaisemat. Uimaranta nurmialueineen sopii perheen pienimmillekin, sillä se ei ole kovin äkkisyvä eikä siellä myöskään ole yleensä ruuhkaa. Rantaviivan suuntaisesti kulkee hiekkatie ja sympaattisia pieniä siltoja, joita pitkin on ihana kävellä auringon laskiessa, vaikka vähän käsi kädessä. Aivan rannan tuntumassa on upeita omakotitaloja, jollaisiin voisi hyvinkin sijoittaa suurehkon lottovoiton.2. Lasten kanssa aivan ehdoton on keskustassa sijaitseva Mukulakatu, hieman erilainen "sisäleikkipuisto". Vanhaa henkeä sijaitseva minikaupunki kaupunginmuseon yhteydessä antaa avaimia hieman mielikuvituksellisempaan leikkimiseen. Rooliasuja ja nukketeatteria, kauppa- ja satamaleikkejä. Paljon näkemistä ja kokeilemista.3. Tori. Olen aina ollut hieman kateellinen pienemmissä kaupungeissa vallitsevasta torikulttuurista. Siellä vaihdetaan kuulumiset, ostetaan tuoreet marjat ja vihannekset sekä nautitaan kupposet kahvia. Joensuu ei ole poikkeus. Nyt tori on remontissa, sillä ymmärtääkseni sen alle ollaan rakentamassa parkkipaikkoja, mutta varsinkin kesäaikaan Joensuun tori on ainakin minun mittapuulla vilkas kohtaamispaikka. Siellä voi käydä ihan vaan fiilistelemässä toritunnelmaa ja rentoutumassa.

4. Taitokortteli on lähes torin laidalla sijaitseva puutalokompleksi, jossa on paljon pieniä ihania käsityö-, taide- ja designputiikkeja. Sieltä löytyy pienet tuliaiset ja muistamiset, ja siellä voit vaikka kutoa itsellesi maton. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Taitokorttelin tarjontaan, siellä on jotain jokaiselle.

5. Taitokorttelin yhteydestä löytyy Joensuun Perheentalo, jolla on vähän samanlainen toimintaperiaate kuin meiltä päin löytyvillä avoimilla päiväkodeilla tai leikkipuistojen sisätiloilla. Talosta löytyy erilaisia leikkihuoneita ja leluja sekä tilaa rauhoittumiseen ja ruokailuun. Paikalla on henkilökuntaa, mutta vastuu lapsista on vanhemmilla. Vanhassa puutalossa on upea tunnelma ja Perheentalo kannattaakin käydä lasten kanssa katsomassa.

6. Sinkkolan kotieläinpiha on kuin suoraan Piippolan vaarista. Sieltä löytyy muun muassa possuja, kanoja, lampaita ja lehmiä. Vanhan maatilan puitteet ovat yllättävän luontevasti ostarin ja kerrostalojen välittömässä läheisyydessä Noljakan alueella, vaikka vanhat heinäseiväsaidat ja niityt tekevätkin Sinkkolasta ihan oman maailmansa. Kotieläinpihan yhteydessä toimii myös kahvila.
7. Koli. Koli sijaitsee oikeastaan Lieksassa, mutta on vain noin tunnin ajomatkan päässä Joensuusta. Ulkoilusta ja upeista maisemista nauttivalle Koli on oiva paikka vuodenajasta riippumatta. Huiput on helppo kiertää vaikka rattaiden kanssa, sillä esteettömyys on otettu huomioon ulkoilureittejä suunniteltaessa. Talvella Koli tarjoaa myös laskettelumahdollisuuksia. Kahvia termariin, makkarapaketti matkaan ja Kolille! Tai vaikka yöksi Kolin hotelliin - niin mekin aiomme ensi syksynä tehdä, ihan vaan kahdestaan.

8. Jokiasema on hieman syrjässä keskustassa, mutta matka ei ole pitkä ja ehdottomasti tekemisen arvoinen. Upeissa puitteissa Pielisjoen rannalla on ihana viettää päivää, nauttia jäätelö tai vaikka kylmä siideri ja vähän ruokaa. Jokiaseman yhteydessä on myös leikkipuisto lapsille. Varsinkin kesäkuukausien ehdoton käyntikohde!


9. Kuunari Elinalle kannattaa suunnata kauniina kesäiltana. Jätä kuitenkin lapset kotiin. Keskusta-alueella sijaitseva ravintolalaiva on ehdottomasti kaupungin tunnelmallisin ja aurinkoisin terassi.

10. Mehtimäen jäähallilla (oikealta nimeltään LVI-Myller Areena) kannattaa käydä aistimassa suuren urheilujuhlan tuntua. Joensuulaiset ehkä tunnetaan kovina pesäpallofaneina, mutta enpä ole eläissäni nähnyt niin paljon porukkaa Kiekko-Vantaan peleissä Trio Areenalla kuin mitä heitä on Jokipoikien kotiottelussa. Lippujonoja, ääntä ja suuria tunteita. Siitä on Mehtimäen pelit tehty.

11. Joensuun parhaat pitsat löytyy Roihusta. Täytevalikoima saattaa alkuun kuulostaa erikoiselta. Miltä kuulostaisi pitsa saksanpähkinöillä, persikoilla, savumuikuilla ja suolakurkulla? Varmaan aika eksoottiselta. Mutta muun muassa nämä löytyvät Roihun täytevalikoimasta ja oikeiden makujen kanssa niistä jokainen varmasti toimii. Ja onneksi itse kukin saa koota mieleisensä pitsan. Oma suosikkini sisältää Roihun pestoa, mozzarellaa, aurinkokuivattua tomaattia ja rucolaa.

12. Ravintola Kerubiin suhtaudun hyvin ristiriitaisesti. Sen bilepuoli on illanviettopaikkana vähintäänkin epäilyttävä, mutta missään en ole syönyt niin hyvää pihviä kuin Kerubin yläkerran ravintolassa. Tai oikeastaan koko ateria oli yksi elämäni parhaista. Jos siis etsit hyvää bilemestaa, niin suosittelen kääntymään ovelta. Mutta ruoan perässä sinne kannattaa todellakin mennä. Mene. Mene! Leikkipaikkaa Kerubissa ei ole, mutta lasten menu ja syöttötuoleja kylläkin.Hassua on, etten todennäköisesti pystyisi kokoamaan näin pitkää lempipaikkalistaa minulle rakkaasta kotikaupungistani. Toisaalta Joensuu voisi joskus tulevaisuudessa olla koti meidän perheelle, sillä täällä olisi mahdollista molempien tehdä koulutustaan vastaavia töitä. Vielä toistaiseksi olen erittäin vakavassa suhteessa Vantaan kanssa, mutta myönnän - olen ihastunut.