Kaikki tietää sen tunteen, kun ruokaviikko alkaa olla lopuillaan eikä jääkaapissa ole juuri muuta kuin valo. Kauppareissukin pitäisi ahtaa samaan iltaan pitkän työpäivän, perheen harrastusten ja imuroinnin kanssa, eikä tunnit tai jaksaminen enää riitä. Meidän perheessä asia on ratkaistu sillä, että kaapissa pidetään aina tarvikkeet vararuoalle. Ei tehdä epämääräisiä jämäruokia, jotka minulta aika harvoin onnistuvat, vaan varataan kotiin sellaiset ainekset, jotka kestävät aikaa ja joista saa varmasti maistuvan ruokalajin. Meillä tämä ruoka on lasagne. Soijarouhelasagne. Lähes kaikki sen ainekset säilyvät kuivassa ja viileässä. ja niitä muita aineksia löytyy meidän taloudesta käytännössä katsoen aina.

Soijarouhelasagneen tarvitset: 

Lasagnelevyjä 
2 dl soijarouhetta 
1 sipuli 
2 valkosipulinkynttä 
3 porkkanaa 
öljyä 
2 prk tomaattimurskaa 
50g voita 
4 rkl vehnäjauhoja 
8 dl maitoa 
200 g juustoraastetta 
mausteeksi yrttejä (basilika, oregano) ja pippuria (musta- ja valkopippuri)

Laita yksi osa soijarouhetta ja kaksi osaa vettä kulhoon ja anna liota. Pilko sillä aikaa sipulit sekä kuori ja raasta porkkanat karkealla terällä. Kuullota ne sitten öljyssä kasarissa. Valuta ylimääräinen vesi pois soijarouheen joukosta ja kaada ne sitten kasariin sipuleiden ja porkkanaraasteen seuraksi. Lisää tomaattimurska ja mausta mielesi mukaan. Itse tykkään käyttää yrttejä, esimerkiksi basilikaa ja oreganoa, sekä lisään joukkoon myös reilun ripauksen mustapippuria. Anna tomaattikastikkeen porista miedolla lämmöllä ja valmista sillä aikaa juustokastike. 

Sulata voi kasarissa ja lisää joukkoon vehnäjauho. Kypsennä, mutta älä ruskista. Lisää maito joukkoon hiljalleen ja samalla sekoittaen. Pidä pientä lämpöä yllä ja muista sekoittaa. Mausta maustemitallisella valkopippuria. Lisää lopuksi juustoraaste. Halutessasi voit jättää noin kolmasosan pinnalle ripoteltavaksi. 

Ota vuoka ja laita siihen vuoron perään lasagnelevyjä, soijarouhekastiketta ja juustokastiketta. Itse jätän juustokastikkeen viimeiseksi ja ripottelen pinnalle lisää juustoraastetta. 

Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia ja anna hieman jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. 

Koska lasagne on aika tuhtia ruokaa, olen yrittänyt hieman keventää sitä jollakin. Joukkoon lisätty porkkanaraaste on toiminut mielestäni kivasti. Porkkanaraasteen tilalla voisi kokeilla myös vaikka kukkakaalia, ja ehkäpä otan sen ensi kerralla testiin.

Soijarouhelasagnessa parasta on tosiaan se, että ainekset voit ostaa kaappiin valmiiksi ja tehdä ruoan tarvittaessa, vaikka vasta kuukauden päästä ostoshetkestä. Suurin osa aineksista säilyy kuiva-ainekaapissa "loputtomiin", ja juustolla ja voillakin on aika pitkät myyntiajat. Maitoakin saa lämpimästä hieman pidemällä säilyvyysajalla, jos se ei kodin perustuotteisiin muuten kuulu.

Löytyykö teidän kaapista ainekset johonkin vararuokaan?

Seuraathan blogia Facebookissa ja Instagramissa?