Vanhemmuutta ei ole tehty materiasta, mutta kyllä tietyt tavarat totta vie helpottavat! Jos kolmas kierros joskus tulee ja kaikki vanhat vauvatarvikkeet on jo myyty, niin ainakin näihin viiteen aion panostaa:

1. Hyvät vaunut 

Meidän kohdalla otsikko voisi ihan yhtä hyvin olla Emmaljungat, sillä ne ovat oman kokemuksen mukaan eh-dot-to-mas-ti PARHAAT vaunut ikinä. Oli valintasi vakaa ja luotettava, ei-muovisen-tuntuinen Emmaljunga tai ei, niin vaunut ovat kuitenkin asia johon kannattaa panostaa. Ja kerronpa seuraavaksi miksi. Nimittäin vaunuilta vaaditaan ominaisuuksia, asuitpa sitten kaupungissa tai maalla. Kaupungissa välimatkat ovat lyhyet ja monet reissut taittuvat kävellen tai julkisilla. Vaunut ovat käytössä päivittäin. Maalla auto korvaa monet vaunureissut ihan vain etäisyyksien takia, mutta kun vaunuilla liikutaan, liikutaan pitkiä matkoja, eikä aina välttämättä niin vimpanpäälle asfaltoituja teitä. Mieti ensin missä vaunuja käytät ja mistä ominaisuuksista et halua tinkiä. Käy kokeilemassa vaunuja paikan päällä, älä tilaa netistä sokkona. Voit kuunnella myös muiden kokemuksia, mutta lopulta kannattaa luottaa siihen omaan intuitioon. Ja jos pitää valita loistavien käytettyjen vaunujen tai vähän heppoisempien uusien vaunujen väliltä, suosittelen lämpimästi ostamaan ne käytetyt. Kunhan vain varmistat, että vaunut ovat asiallisesti säilytetyt, huollettu ja muutenkin kunnossa.
2. Toimiva kantoväline

Meillä on ollut käytössä sekä kantoreppu että -liina. Esikoiselle ostettu Tula on edelleen aktiivisessa käytössä. Papua varten hankittiin myös kantoliina, koska liina sopi mielestäni Tulaa paremmin ihan vastasyntyneen kantamiseen. Nämä on tietty mielipidekysymyksiä, toiset pärjäävät vauvatuen kanssa aivan loistavasti! Itse koin, että aloittelevana kantajana reppu oli varmempi vaihtoehto. Erilaiset sidonnat ja liinojen materiaalit kaikkine ominaisuuksineen tuntuivat hankalilta. Tärkeintä kantovälineen hankinnassa on kuitenkin muistaa sekä kantajan että kannettavan ergonomia. Rintarepulla ja kantorepulla on vissi ero!

3. Kunnon sitteri 

Tämä jakaa mielipiteitä - I know! Siksi haluankin aivan ensikis teroittaa, ettei sitterissä ole mielestäni tarkoitus passivoittaa vauvaa. Vauvan ensisijainen paikka on sylissä ja esimerkiksi lattialla, jossa karkeamotoriikka ajan kanssa kehittyy. Itse ole tykännyt käyttää sitteriä tilanteissa, joissa käteni ovat sidotut, mutta lattia ei ole välttämättä vauvalle se kaikista optimaalisin paikka. Tämä vaikkapa silloin, kun äiti on suihkussa ja ollaan lapsen kanssa kaksin kotona. Mutta sen ainakin huomasin, että sittereissä on eroa. En tiedä johtuuko tämä refluksista tai muista alkukankeuksista, mutta Pihville hommattu Emman sitteri jäi käyttämättä, sillä se ei ole ollut kummankaan mieleen. Sen sijaan sittereiden Ferrari eli Baby Björn on ollut Papulla tosi tykätty. Voin vain olettaa, että mieltymys juontaa juurensa siihen kun vauva saa itsekin eloa Baby Björniin hieman jalkojaan liikuttamalla. Perinteiset keinusitterit pysyvä paikallaan, paitsi jos niitä jalalla tai kädellä keinuttaa. Ja jos aikuisen jalat ja kädet ovat vapaana sitterin heilutteluun, en näe tarvetta siinä vauvaa "istuttaa".

4. Laadukas turvakaukalo 

Laadukas turvakaukalo voi olla autoilevalle perheelle itsestäänselvyys, mutta turvaistuinviidakko on aikamoinen. Turvakaukaloon panostaminen on tärkeää, vaikka autolla liikuttaisiin ihan vaan vähäsen. Riski kolarille ehkä pienenee, mutta sen sattuessa turvakaukalon on syytä toimia tarkoituksenmukaisesti. Paljon autoilevan kannattaa mielestäni miettiä myös helppo- ja monikäyttöisyyttä, kun monet turvakaukalot ja -istuimet esimerkiksi kääntyvät 360 astetta lapsen autoon asettamista helpottaen, ja ne voidaan myös kiinnittää istuimeksi vaunujen runkoon. Meillä tosin liputetaan Maxi-Cosin Pebblen ja 2WayPearlin puolesta, joissa ei tuota kääntyvyysominaisuutta ole. Tässä asiassa hyvää saa harvoin halvalla, eikä sellaista turvakaukaloa kannata käytettynä ostaa, jonka historiasta ei voi olla sataprosenttisen varma. Kaikista erikoisominaisuuksista ei kannata maksaa, mutta turvallisuudesta ei kannata tinkiä. Autoliiton sivut ovat hyvät eri istuinten vertailuun.

5. Monikäyttöiset matkarattaat 

Mikään ei helpota elämää enempää kuin se, kun hypermarketin parkkihallissa saa kaivaa auton takakontista pieneen tilaan menneen "matkisten" rungon ja liittää vauvan turvakaukalon siihen yhdellä napsahduksella. Myös shoppailureissu ostoskeskuksessa sujuu sutjakammin, kun mukana olevat rattaat ovat näppärän kokoiset. Matkaratasvalikoimaan kannattaa tutustua jo turvakaukaloa valitessa, tosin tunnetuimpien turvaistuinvalmistajien kaukaloihin löytyy adapterit melkein rattaisiin kuin rattaisiin. Meillä matkarattaiden virkaa ovat toimittaneet Quinny Zapp Xtrat, joiden ainoa häpeä on mielestäni kolmipyöräisyys sekä pienet ja kovat renkaat.

Mitä meille on hankittu, mutta mitä ei oikeastaan koskaan vauvavuoden aikana tarvittu

Pinnasänky ja varsinkin se iki-ihana Uinua-kehto, sillä kumpikin lapsistamme on nukkunut ensimmäisen elinvuotensa pääsääntöisesti vieressä perhepedissä. Ihan pikkuvauva-aikaan sänkyjä ei käytetty juuri ollenkaan. Oltaisiin pärjätty ilmankin.

Lisäksi turhakkeeksi on osoittautunut kaikenlaiset leikkimatot. Pihvillä oli ja aika vähän hän siinä makoili ja viihtyi. Papua varten taas piti hankkia erikseen ihan pelkkä lelukaari, mutta eipä sitäkään koskaan tullut hankittua. Ja hienosti meni! Lattialla lelumaton virkaa toimitti äitiyspakkauksen makuupussi, ja lelukaarena toimi milloin kukakin vieressä istunut aikuinen.

Myös rintapumppu on jäänyt vähälle käytölle, sillä loppujen lopuksi tuli pumpattua aika vähän. Pumpulle heruminen oli hankalaa, eikä toisaalta tullut koskaan lähdettyä ilman vauvaa niin pitkälle, että maitoa olisi tarvinnut pumppailla.

Mitkä vauvatarvikkeet sinä olet kokenut hyödyllisimmäksi?