Kaksi vuotta ja kymmenen kuukautta. Niin kauan on edellisestä kerrasta, kun ollaan avokin kanssa nukuttu ihan vaan kahdestaan. En ole varsinaisesti osannut kaivata sellaista omaa rauhaa, mutta täytyy kyllä myöntää, että kun yöt ovat olleet aika hajanaisia pitkin kevättä, oli yksi rentouttava ilta ja kunnolla nukuttu yö enemmän kuin tarpeen.

Viime perjantaina jätimme lapset ukkilaan hoitoon, istahdimme autoon ja otimme suunnaksi Kolin huiput. Monta kertaa matkan aikana pyysin puoliksi tosissaan, että kääntyisimme takaisin kotiin. Onneksi en ollut ratin takana, nimittäin Kolilla meitä odotti hotellihuone mielettömällä näköalalla, rentoutuminen hotellin kylpylässä kuohuviinin kera sekä maistuva illallinen.

Break Sokos Hotel Kolin kylpylä Koli Relax Spa oli pieni, mutta todella tunnelmallinen ja intiimi. Kylpylälippuun kuului myös Lumenen tuotekiulu, jossa oli muun muassa jalkakylpysuolaa, kuorintavoidetta sekä kosteuttava voide. Ulkona terassilta (tai olikohan se ennemminkin parveke) avautui ehdottomasti upeimmat näkymät ikinä. Ja parasta oli, että niistä pääsi nauttimaan lämpimässä paljussa kuohuviinilasillisten kera. Mutta kun pitkästä aikaa saa kunnon irtioton arjesta, kääntyy puhe helposti lapsiin. Näin se oli meilläkin. Vaati noin kaksi lasia kuoharia ja hetken hiljentymisen puiden takana siintävään horisonttiin, kunnes kotiasiat vihdoin alkoivat painua taka-alalle. Paljuun ehkä istahti äiti ja isä, mutta sieltä poistuivat myös ne samat vanhat Taru ja Jarkko, jotka melkein viisi vuotta sitten ensimmäistä kertaa kohtasivat. Sekin muuten tapahtui Sokos Hotellissa.

Hotelli oli täyteen buukattu, mutta se ei kyllä näkynyt kylpylässä tai henkilökunnassa. Illallista varten meitä kehotettiin varaamaan pöytä hotellin Grill It! -ravintolaan, mutta tunnelma ravintolassa oli kaikesta huolimatta kiireetön ja ruoatkin tulivat pöytään varsin nopeasti. Kaikista parasta ravintolaillallisessa oli kuitenkin se, että saimme syödä kokonaisen kolmen lajin illallisen ilman että tarvitsi pilkkoa ruokaa muiden lautaselle, väistellä katapulttina toimivaa lusikkaa tai siivota kenenkään ruokailun jälkiä lattialta. Ravintolassa pääsi myös maistelemaan lähiruokia, ja pääruoaksi valitsinkin Pielisestä nostettua nieriää. Jälkiruoaksi otin Outokummussa valmistettua Vuonoksen jäätelöä, oikeastaan kolme palloa, koska en osannut valita mikä mauista olisi ollut eniten mieleen.

Alunperin oli tarkoitus suunnata lauantaiaamuna Kolin rinteille reippailemaan, mutta maittavan ja runsaan aamupalan jälkeen hotellihuoneen sänky vei voiton. Totesimme, että emme mitenkään voi tietää koska saamme seuraavan kerran vetää peiton korviin täydellisessä hiljaisuudessa, joten päätimme ottaa hotellihuoneesta kaiken irti ja nukkua vielä muutaman tunnin ajan. Jälkikäteen ajateltuna se oli oikein viisas päätös, sillä yöheräämisiin ja aikaisiin aamuihin pääsimme kyllä palaamaan heti minilomalta palattuamme.

Koli on paikkana sellainen, jossa jokaisen kotimaanmatkailijan tulisi mielestäni käydä. Tämä reissu vahvisti sen, että ainakin yksi yö kannattaa pyhittää myös Break Sokos Hotel Kolille. Tai ehkä kaksi, niin yhden yön saa rentoutua saunassa, trooppisessa suihkussa ja paljussa upeiden maisemien ääressä, ja toisen viettää ulkona luonnonmaisemissa retkeillen. En tiedä oliko tunnelmalliset puitteet, hulppeat maisemat vai maailman ihanin seura, mutta yö Kolilla oli heittämättä paras yö hotellissa ikinä. Ja tässä on muuten sellainen lomakohde, jota voisimme hyvin ajatella minihäämatkan viettopaikaksi. Pitkä viikonloppu Kolilla kuulostaisi mahtavalta!