Eilen vietettiin Papun toisen kummitädin tyttären ristiäisiä. Pienen tytön juhlaan sattuikin oikein kaunis ja aurinkoinen kesäpäivä. Kastepaikka oli nätisti ja ajatuksella kortisteltu, ja paikalle oli saapunut runsaasti perheen läheisiä. Oli myös ilo huomata, että tilaisuudessa oli paljon lapsia. Omatkin tuntuivat tervetulleilta, vaikka kahden enemmän ja vähemmän uhmaikäisen taaperon keskittyminen erilaisissa tilaisuuksissa on lähinnä hiiren luokkaa.
Useimmiten olen tavattoman huono keksimään lahjoja. Toisinaan ajatus välähtää kuin salama kirkkaalta taivaalta ja osun napakymppiin. Ristiäislahja on mielestäni siitä hankala, että lahjan tulee miellyttää myös vanhempia, mutta olla sopiva lapsen lahjaksi ja samalla mielellään jättää jokin pysyvä muisto. Kävin mielessäni korukauppojen valikoimia kastesormuksista ja tinakehyksistä sekä selailin suomalaisten lstenvaatevalmistajien nettisivuja, mutta mikään ei sykähdyttänyt. Lopulta päätin tehdä lahjan itse ja lähdin hakemaan insipaariota Pinterestistä sekä askartelukauppojen nettisivuilta.

Päädyin tekemään pienelle neidille mobilen. Löytämäni inspiraatiokuvat olivat kauniita ja olin tehnyt yhden aiemminkin. Mobilen tekeminen oli mielestäni suht helppoa, vaikka työtunteja ja näpertelyä se kyllä vaatii. Siihen on helppo saada persoonaa erilaisilla hahmoilla ja huopien värejä tai kangasmateriaaleja vaihtelemalla. Ennen kaikkea se on mielestäni söpö lahjaidea pienelle vauvalle ja vauvan vanhemille, esimerkiksi babyshowereille tai vaikka juuri ristiäisiin. Siksi päätin jakaa omat niksini ja teko-ohjeeni.
Mobilea varten tarvitset:
- Erivärisiä ohuita huopia
- Pumpulia
- Kangastussit
- Kaksi erikokoista ympyränmuotoista kehikkoa
- Paperia
- Lyijykynän ja kumin
- Sakset
- Ohutta puuvillalankaa
- Neulan
- Virkkuukoukun

Ensin mieti millaiset hahmot haluat mobileen laittaa. Minä valitsin poutapilviä, kuumailmapalloja ja elefantin ilmapalloineen. Suunnittele ja piirrä hahmot paperille ja sitten leikkaa kaavat irti. Piirrä kaavojen avulla hahmojen ääriviivat huovalle. Käytä joko lyijykynää tai jos tarvitset kangastusseja, niin huolehdi, että piirrustusjälki jää aina nurjalle puolelle. Leikkaa kuvat irti. Muista, että tarvitset tuplat jokaista palaa.
Seuraavaksi tarvitset lankaa, neulaa ja pumpulia. Lähde ompelemaan vastakappaleita yhteen. Itse valitsin tarkoituksella näyttävät ja isot tikit, mutta kiinnittäminen onnistuu myös pienillä ja huomaamattomilla pistoilla. Jätä noin peukalon mentävä aukko täyttöä varten, laita hahmon sisään mielestäsi sopiva määrä pumpulia ja ompele sitten loputkin hahmon reunasta. Lopuksi koristele valmiit hahmot kangastusseilla. Voit myös käyttää irtosilmiä, nappeja tai mitä vain, mutta minä halusin pienen vauvan mobileen mahdollisimman vähän irto-osia.
Sitten virkkaa metallisten kehikoiden ympäryksen puuvillalangalla. Tämä ei tietenkään ole pakollinen vaihe, mutta itse halusin kehikoista hieman pehmeämmän näköiset. Yhdistä kehikot virkkaamalla kolme ketjusilmukkaketjua niiden väliin, ja ylemmäksi jäävään pienempään kehikkoon virkkaa vastaavat ketjut myös kiinnitystä varten. Virkkaa hahmoja varten eri pituisia ketjusilmukkaketjuja ja sommittele hahmot niin, että ne jakaantuvat tasaisesti pitkin kehikkoa eikä yksikään jää toisen taakse. Kiinnitä hahmot ketjuihin neulalla ja kiinnitä ketjun toinen pää kehikkoon virkkaamalla.

Lopuksi siisti langanpäät, mutta jätä solmimisvaraa kattoon kiinnitettäviin ketjuihin.

Ja vaikka mobile on mahdollisimman vauvaystävällinen, kannattaa kuitenkin kiinnittäessä muistaa, ettei vauvan ole tarkoitus itse ylettää siihen. Mobile tulee siis kiinnittää sopivan korkealle, jotta vauva voi sitä ihastella, mutta jotta se kuitenkin on vauvan ulottumattomissa.
Mitä pidät ristiäislahjaideastani? Tykkäätkö sinä DIY-lahjoista?