Putkiremontin pölyt eivät ole vielä täysin laskeutuneet ja minä haaveilen jo uusista rempoista. Muuttaessamme kotiimme reilut kaksi vuotta sitten siellä vaihdettiin lattiat, tapetoitiin sekä maalattiin katot ja seinät. Tänä syksynä talonyhtiössämme tehtiin putkiremonttia ja samalla uusittiin kylppärit ja wc:t. Meidän asunnossa "märkätilat" oli uusittu muutamaa vuotta aiemmin ja putkien pintavedot oli tehty samalla, joten käytännössä putkityöt olisi kai pystynyt tehdä asuntomme kohdalla ilman sen suurempia operaatioita, mutta siihen ei ryhdytty monestakaan syystä. Ja hyvä niin, minä ainakin tykkään kylpyhuoneen ja wc:n uudistuvasta ilmeestä paljon enemmän kuin entisestä.

Kokonaisuudessaan asunnossamme on uusittu kaikki paitsi keittiö ja vaatehuone. Jälkimmäinen on käytännöllinen ihan sellaisenaan, vaikka hyllylevyt ja rekit ovatkin vanhat ja alkuperäiset. Keittiöstä poistimme välitilan dc-fixauksen ja laitoimme tilalle laatat. Muuten keittiö jäi sellaiseen kuntoon kuin missä se oli ollutkin. Se ei tavallaan ollut vanha, sillä edelliset asukkaat olivat ostaneet toisesta vastaavanlaisesta asunnosta keittiökalusteet ja asentaneet ne tulevaan kotiimme. Keittiötä oli siis uudistettu vanhalla. Mutta kaappien ovet olivat monesta kohdasta kolhuiset ja niissä oli pinttynyttä likaa, jota mitkään maailman ihmesienet tai pesusoodat eivät poistaneet. Keittiön työskentelytasoksi oli valittu tammipuiset tasot eikä tiskipöytää ollut ollenkaan. Puutasot piti niiden huonon kunnon takia hioa ja käsitellä uudestaan ja niiden huolto on muutenkin ollut aika suuritöistä hommaa. Yhtään vesipisaraa ei ole uskaltanut jättää tason päälle muhimaan ja täytyy todeta, että varsinkin lavuaarin vieressä jatkuva pyyhkiminen ja kuivaaminen on ottanu arkiaskareita tehdessä hermoon.

Vaikka kaappien ovet ovatkin huonossa kunnossa ja taso mielestäni hankala, ei keittiön funktionaalisuudessa tai itse kaapeissa ole suurempia vikoja. Meillä on mielestäni riittävästi laskutilaa ottaen huomioon, että kodinkoneita ja muuta rojua tuntuu kertyvän keittiön pöydille aivan liikaa. Siksi aloimme haaveilla keittiön kevyestä päivityksestä tähän päivään ihan vain kaappien ovet, vetimet ja työtasot vaihtamalla. Pieni pintaremonttimme ei tule tapahtumaan juuri nyt, sillä putkiremontin jälkilasku tulee olemaan jotain 45000€ ja 50000€ väliltä. Lisäksi tulevan kesän häät ovat ensisijainen budjetoinnin, säästörahojen ja pikkuhilujen käyttökohde. Mutta kylpyhuoneen ja wc:n suunnittelu oli noin reilun vuoden projekti, jolloin Pinterestiä, sisustuslehtiä ja kylpyhuonekauppoja ehti koluta rauhassa materiaaleja ja hintoja vertaillen. Ja vaikka varsinkin jälkimmäisissä kiertely osoittautui putkiremontin osalta lopulta ihan turhaksi, pääsemme tällä kertaa päättämään materiaaleista ihan aidosti itse.

Tällä hetkellä haaveilen tummista, tiikkistä kirjahyllyämme mukailevista alakaapeista ja valkoisista yläkaapeista. Ei välttämättä mitään korkeakiiltoista, vai ehkä kuitenkin? Tuntuu, että korkeakiiltoiset kaapinovet ovat pienten tahmatassujemme sormenjälkien ja kuolatahrojen ykköskohde. Joutuuko niitä pyyhkimään koko ajan? Toisiko kiilto kuitenkin lisää tilan tuntua heijastamalla valoa? Jokin kuitenkin pistää epäilyttämään. Mattapinta olisi ehkä ajattomampi ja siksi varmempi sekä yhtenäisempi muun sisustuksen kanssa. Yhden tiskialtaan tilalle haluaisin tupla-altaan tiskaamista helpottamaan sekä joko ihan oikean tiskipöydän tai sitten sellaiset tasot, jotka eivät ime itseensä vettä samalla sekunilla kuin pisara sen pinnalle ilmestyy. Se taitaa sulkea pois ykkösvaihtoehtoni marmorin, mutta pienen googlailun jälkeen myös erilaisista puristekivistä löytyy marmorijäljitelmiä. En oikeastaan koskaan ajatellut tykästyväni marmoriin, ja useita pohjois-amerikkalaisia sisustuslifestyleohjelmia katsottuani olen kummaksunut sitä miten paljon heillä marmoria esimerkiksi keittiöissä. Kuitenkin mitä enemmän tuijotan marmoritasojen kuvia, sitä varmemmin uskon sen sopivan meidän kodin luonnolliseen ja murrettuun värimaailmaan sekä muuhun sisustukseen. Ja varsinkin tummien alakaappien kanssa se näyttää kuvissa mahtavalta.
Jarkko on niellyt ideani keittiön suhteen aika mukisematta. Pieni epäilyksen peikkonen nousi esiin esiteltyäni ideaa tummista alakaapeista, mutta luulen lämmittäneeni häntä idealle muutamalla inspiraatiokuvalla ja huomauttamalla, että tiikinsävyiset ovet sitovat keittiömme olohuoneeseen aika kivasti, ne kun ovat muutenkin avonaisen pohjaratkaisun vuoksi yhtä tilaa. Mitään lopullista ei tässä vaiheessa tarvitse päättää, mutta kauppoja on mielestäni kivempi lähteä kiertelemään, kun päässä on jo jonkinlainen visio. Ja visioitahan minulta löytyy!

Ehkä annetaan ensin putkiremonttipölyjen laskeutua ja lähdetään miettimään keittiötä hiljalleen ensi syksyn aikana. Onhan tässä nyt monta rautaa tulessa muutenkin, kun on uutta vauvaa, häitä ja koulua. Otin itselleni myös seuraavaksi vuodeksi sellaisen kevyen projektin kuin opinnäytetyö. Tämän kaiken sanottua maltan pohtia asioita rauhassa tunnetusti noin viikon, jonka jälkeen painun keittiöliikkeisiin "ihan vain fiilistelemään" ja "kyselemään tarjouksia", mukanani yksi hyllylevy kirjahyllystä ja välitilan valkoinen kaakeli.

Inspiraatiokuvavarkaus Pinterestistä!