Tajusin eilen, että h-hetkeen on enää viikko aikaa ja joululahjashoppailut olivat edelleen tekemättä. En juurikaan ollut uhrannut ajatusta joululahjoille, vaan olin tässä kaikessa muussa kiiressä jotenkin kuvitellut, että ostoslista täyttyisi itsestään. Ja ehkä vähän salaa toivonut, että lahjat ilmestyisivät tyhjästä. Ajatus täpötäydestä kauppakeskuksesta ja tyhjääkin tyhjemmästä ostoslistasta ahdisti, mutta ei auttanut, sillä "pukkikierrokset" olivat väistämättä edessä. Ei auttanut kuin unohtaa kaikki muu, käynnistää auto ja suunnata kohti Jumboa. Autojonot kauppakeskuksen lieppeillä olivat kauniisti sanottuna suurenmoiset, minkä lisäksi parkkihallissa oli liikenteenohjaus. Ensimmäisenä suusta pääsi kirosana tai kaksi, mutta sitten mieleni valtasi jokin maaginen zen-tila ja tajusin, etteivät asiat etene stressaamalla yhtään.
Jos joululahjaostokset ovat edelleen tekemättä, niin älä heitä toivoa. Nimittäin keksin siinä kauppareissun aikana koota viisi tapaa, jolla voit lieventää sitä pelkästä ajatuksesta sykkivää ohimosuonta. Tai oikeastaan kuusi. Sillä paras neuvo mitä kukaan kai voi antaa on se, että lahjat kannattaa ostaa hyvissä ajoin ja jouluruuhkien ulkopuolella. Totuttuun tapaan lupaan aloittaa ensi vuoden joululahjaostokset tammikuussa, alennusmyyntejä hyödyntäen.

1. Mene julkisilla

Jos vain mahdollista, hyppää bussiin/junaan/ratikkaan. Ostosten raahaaminen kotiin bussilla ei välttämättä kuulosta kauhean herkulliselta, mutta voin vannoa, ettei sitä ole myöskään parkkipaikan etsiminen täpötäydestä parkkihallista, jossa vastassasi on vain kireitä kanssa-autoilijoita sekä todennäköisesti jonkinnäköinen peräänajotilanne. Ja jos julkiset eivät oikeasti ole vaihtoehto, niin vetoa joulumieleen ja pyydä joku hakemaan. 

2. Varaa aikaa

Pyhien alla on ihan turha lähteä isoihin kauppakeskittymiin minuuttiaikataululla. Jonottaminen vie aikaa ja ruuhkassa lonniminen vie aikaa miljoonasta kanssashoppailijasta johtuen, vaikka itse yrittäisikin kiirehtiä. Jos siis tiedät, että sinun täytyy olla jossain kahden tunnin päästä, niin jätä lahjaostosten tekeminen suosiolla toiseen päivään.

3. Suunnittele ostoslista etukäteen

Varsin helppo sanoa näin jälkiviisaana. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin harhailla päämäärättömänä ihmisruuhkassa ja pyöritellä samoja kippoja ja kuppeja kädessä kaupasta toiseen vain todetakseen, ettei tosiasiassa tiedä kiinnostaako lahjan saajaa iittalat vai villeroybochit. Mielestäni hyvä lahja ei vaadi rahaa, vaan enemmän ajatusta. Joka vuosi sorrun paketoimaan sen yhden perinteisen glögipullo+kynttilä+konvehti+hyasintti -yhdistelmän. Sille varmaan keksii jokainen saaja käyttöä (jos ei muuten niin antamalla eteenpäin), mutta persoonaa siinä ei juurikaan ole.

4. Ole ystävällinen

Tämä nyt on varmaan hyvä ohjenuora elämässä ylipäätään, mutta joululahjaostoksilla (tai vaikka alennusmyynneissä) se korostuu erityisesti. Kyynärpäätaktiikan käyttäminen ja nenän nyrpistäminen ei juurikaan edesauta kauppareissua. Muillakin on toppatakkiensa alla kuuma ja muitakin harmittaa jonottaa. Anna tilaa ja huomio kanssashoppailijat. Se on ainoa ilmainen asia koko reissussa.

5. Jätä lapset kotiin

En koskaan kehota jättämään lapsia kotiin mistään normaalista arjen tilanteesta, joten tämä neuvo kannattaa ottaa tosissaan. Ostosreissun jälkeen olin onnellinen, että olin lähtenyt sinne yksin ilman muuta perhettä, sillä kauppakeskus oli täynnä hermonsa menettäneitä lapsia. Minua ei henkilökohtaisesti haittaa lasten itku ja kiukku, symppaan tilanteissa sekä vanhempia että lapsia. Mutta en usko yhdenkään lapsen nauttivat ostoskeskuksen ruuhkasta, jonottamisesta ja hälinästä. Jos lapsia ei ole mahdollista jättää kotiin tai antaa hetkeksi hoitoon, niin sekin on kyllä mielestäni ihan todella okei. Mutta pitää muistaa, että se vaatii asennoitumista vanhemmalta, ei lapselta.

Selvisin ostosreissusta hengissä ja ilman v-käyrän nousua. Joku joka sattuu minut tuntemaan tietää, että se on kyllä mahdottoman hieno saavutus. Ja jos minä selviän siitä ilman tuskanhikeä ja ennenaikaista synnytystä, olen aika varma, että stressitön joululahjojen ostosreissu onnistuu keltä tahansa muultakin.