Jouluviikon alussa pidimme kaasojeni kanssa ensimmäisen palaverin häihin liittyen. Asialistaa ei oikeastaan ollut ja suurin osa ajasta meni lähinnä turhaan juoruiluun, mutta sain minä aikaiseksi antaa kaasoille heidän ensimmäisen häihin liittyvän nakkinsa. Palaveeratessa kului useampi tunti ja istumalihaksetkin tuli hyvin puudutettua, mutta kun taas kerran saatin Rauman vahvistus meitä tänne ilahduttamaan, oli oikeastaan hyvä vaihtaa ajatuksia ja vähän tutustua. Kaksi kaasoistani tuntee toisensa entuudestaan, mutta yksi heistä on minun lapsuudenkaveri. Naisteni ajatukset ja huumorintajut tuntuvat kuitenkin mätsäävän yhteen, joten mitään suurempia ristiriitoja en tältä porukalta osaa odottaa.
Kuva: Helianna Hartikainen - Helia Photography

Alun alkaen olin vahvasti sitä mieltä, ettei häissä tule olemaan bändin ja parin hassun puheen lisäksi muuta erityistä ohjelmaa. Kävimme kaasojen kanssa kesällä tutustumassa juhlapaikkaan ja samalla avasin heille tätä ajatusta. He ymmärsivät, että hääleikeissä minua erityisesti ärsyttää se pakko-osallistaminen, hölmöt perinteet, hääparin kiusallinen nolaaminen ja vieraiden hiplailut, mutta heidän mielestään on kuulemma sellaisiakin hääleikkejä, jotka eivät ole ihan typeriä. Myönnyin siis hieman ajatukselle, mutta palaverissa nakitin heidät sitten miettimään sen mahdollisen ohjelman. Hääjuhlan runkoa täytyy sovitella pitopalvelun, kuvaajan ja bändin kanssa, mutta sen jälkeen annamme kaasoille ja bestmaneille vapaat kädet. Pyysin myös, että joku heistä voisi miettiä ottavansa vastuulleen mahdolliset puheenpitäjät. Tämä käytännössä tarkoittaisi sitä, että yksi heistä merkittäisiin yhteyshenkilöksi hääinfoon, ja jos joku vieraista olisi halukas järjestämään puheita tai muuta ohjelmaa, tulisi vieraan olla yhteydessä tähän henkilöön. Näin ohjelman määrä saataisiin pidettyä maltillisena ja vapaalle jutustelulle jäisi aikaa. Lisäksi olisi edes se yksi ihminen, jolla olisi koko ohjelmaosuus hyppysissä, eikä se ihminen olisi morsian tai sulhanen.

Sen jälkeen kävimme läpi ne asiat, joihin olimme jo sulhon kanssa käyttäneet aikaa. Esittelin vieraslistan ja näytin pöytäkartan sekä kerroin kuka on kuka. Pöytiin plaseerataan näillä näkymin lähes 140 ihmistä (herranjumala), joten en oleta kaasojen muistavan heistä kaikkia. Kävimme läpi budjettiarvion ja mitä on jo hankittu. Esittelin myös vihkisormukseni, jota en kuulemma ollut aiemmin näyttänyt. Ihme, sillä se on tainnut poltella kaapissa jo noin vuoden ajan. Lisäksi mietimme juhlapaikan koristeluita ja päädyimme karsimaan kaiken ylimääräisen. Aikaa koristeluilla on huonolla tuurilla viisi tuntia ennen vihkimistä, johon täytyy sisällyttää myös laittautumiset ja matka kirkolle. Meikit, hiukset ja pukeutuminen onneksi järjestyy myös juhlapaikalla, mutta se ehkä syö vähän sitä hääaamun taikaa, jos rentouttavan hotellihuoneessa vietetyn shampanja-aamun sijaan yksi kaasoistani kihartaa tukkaani samalla kun minä mallailen kukka-asetelmia pöytään. Me olemme kyllä kyselleet tarjouksia paikan somistamiseen liittyen, mutta juhlapaikan laittaminen olisi se yksi juttu, jonka haluaisin pitää omissa hyppysissäni. Meidän aikataululla en vaan rehellisesti sanottuna tiedä onko se mahdollista.

Lopussa sivusimme hieman kaasojen ja bestmanien omaa WhatsApp-ryhmää. Siinä on muuten loistava työkalu muidenkin hääseurueille. Häihin ja polttareihin liittyvät järjestelyt hoituvat ilman välikäsiä ja kynnys ajatustenvaihdolle on matala. Omia mahdollisia polttareita varten perustin salaisen Facebook-ryhmän, johon olen liittänyt kaasot ja tulen lopulta liittämään toivotut vieraat. Sitten tietysti eroan sieltä itse. Omat ystäväni ovat sen verran sekalaista sakkia, että toivon tämän hieman helpottavan kaasojen hommaa.

Vaikka tämä ensimmäinen virallinen hääaiheinen tapaaminen meni ihan hienosti ajatuksia vaihtaessa ja suunnitelmia summatessa, täytyy minun oikeasti seuravaa kertaa varten tarkemmin miettiä missä oikeastaan tarvitsisimme apua ja mitä pitäisi vielä tehdä. Minulle henkilökohtaisesti olisi varmaan tärkeää myös kirjata asioita ylös, sillä olen ihan käsittämättömän huonomuistinen. Lisäksi olisi tosi mahtavaa päästä istumaan samaan pöytään bestmanienkin kanssa. Ehkä tässä jossain vaiheessa kevättä maistatan hääseurueella viinit, niin saadaan oikein rennonletkeä palaveri aikaiseksi.