Hei - teen kosmetiikkapostausta! Inspiraatio iski tänään suihkussa miettiessäni miten mahtavan halpistuotteen olinkaan löytänyt. Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen on ollut tavoitteeni jo parin vuoden ajan. Edelleen kosmetiikkahyllystäni löytyy muutamia "tavallisia" tuotteita, sillä korvaavaa on ollut mahdotonta löytää. Toisaalta on myös muutamia peruskosmetiikan tuotteita, joiden korvaaminen tuntuu jopa hieman epämiellyttävältä. Tällaisia ovat hammastahna ja apteekin perusvoide. Hampaita on kallista lähteä korjaamaan ja niiden kunnolla on myös aika kokonaisvaltainen vaikutus muuhun terveyteen. Haluaisin luottaa luonnollisempien hammastahnojen vaikutukseen, mutten ihan täysin uskalla. Perusvoide taas on niin julmetun monikäyttöinen, etten edes tiedä millä sen korvaisi. Se käy kasvojen ja ihon puhdistukseen ja pesuun, menee helposti imeytyvänä käsirasvana ja toimii oikean vahvuisena sekä kasvojen että vartalon kosteuttamiseen vauvasta vaariin. Se on meidän koko perheen suosikkituote, ja itse kukin käykin kätevällä pumppupullolla säännöllisin väliajoin.


Vaikka olen vielä aika ummikko luonnonkosmetiikan saralla, olen onnistunut löytämään muutaman lempparituotteen, joita en ihan heti lähde vaihtamaan. Osa on löytynyt sattumalta, osa suositusten tai kokeilun ja erehtymisen kautta. Tämä suihkuihastukseni kuuluu ensimmäiseen lokeroon. Sen nimittäin nappasin kotimarketin hyllystä siksi, että tarve oli suuri, se oli luonnonkosmetiikkaa ja se oli edullinen.

1. Urtekram Brown Sugar shampoo

Suihkuihastukseni! Olen kärsinyt arasta ja toisinaan kutisevasta päänahasta niin kauan kuin muistan. Vuosikausia eri kampaajat ovat hämmästelleet miten punainen päänahkani onkaan. Olen ollut laiska selvittämään mikä päänahkaani vaivaa, koska kutina on ollut satunnaista eikä iho kuitenkaan ole hilseillyt. Jonkin aikaa sitten kutina oli kuitenkin sietämätöntä ja pää melkein raapimisesta verillä. Konsultoin kampaajaystävääni ja olin jo valmis marssimaan lääkärille. Sitten sattumalta ostin tämän ja kiristys ja kutina alkoi helpottaa. Ensin ihmettelin mistä se johtuu, mutta pian satuin huomaamaan eräässä luonnonkosmetiikkaryhmässä käydyn keskustelun kyseisestä tuotteesta. Kiirehdin tutkimaan shampoopullon pikkupränttejä ja toden totta - se lupasikin helpotusta hiuspohjan ongelmiin. Shampoo sisältää ruokosokeria ja aloe veraa, joilla on rauhoittava ja tulehdusta lievittävä vaikutus. Olin aika hämmästynyt, sillä jos naistenlehtiin on uskominen, on sokerilla nimenomaan tulehdusta lisäävä vaikutus. Mutta ehkä ero onkin ulkoisella käytöllä ja sillä, että tämä sokeri on ruskeaa, nimenomaan ruokosokeria? Pään punattomuus on joka tapauksessa käyty toteamassa kampaajalla, joka kyllä tietää lähtötilanteen, joten tämä todella toimi kohdallani.
2. Hurraaw huulirasva

Minulla on aina ollut helposti rohtuvat huulet. Huuleni ovat myös sellaiset, että ne tuppaavat kuoriutumaan huulirasvan mukana. Käytössä on ollut kaikkea markettilabelloista Vitalikseen ja paksumpiin voiteisiin, mutta kaikilla on ollut sama epämiellyttävä vaikutus. Kuoriutuvat huulet ovat aika epäsiistin näköiset ja siksi aina välttelin huulipunien käyttöä. Ennen niiden laittoa piti nimittäin vetää parin päivä hoitorutiinit ja kuoria sekä superkosteuttaa huulia. Tuntui vaivalloiselta ja kaipasin tuotetta, jota lisätään vain paristi päivässä tarpeen mukaan. Ensimmäisen Hurraawn huulirasvani sain meikkiostosten kaupanpäällisenä Biodellyltä. Se lähti heti käyttöön, muttei ollut rakkautta ensi sipaisulla. Vasta pitkän jatkuneen käytön jälkeen tein huomion, etteivät huulet olleet koskaan olleet niin hyvässä kunnossa. Tein jopa testin huulipunalla, joka ihme kyllä levittyi siististi ja näytti hyvältä ilman sen kummempia esivalmisteluita. Nyt menossa on jo neljäs puikko, enkä ikimaailmassa vaihda Hurraawsta pois!
3. Zuii Organic Eyebrow Definer kulmakynä

Pitkään vannotin Anastasia Beverly Hills Diprow Pomaden nimiin. Olin ostanut tuotteen hiustyven ollessa tumma, mutta kun sitä alettiin raidottaa vaaleammaksi, oli kontrasti kulmien ja hiusvärin välillä liian jyrkkä. Minulle oli korkea kynnys luopua hyväksi havaitsemastani kulmatuotteesta, jolla olin ensimmäisen kerran elämässäni saanut aikaan järkevän näköistä jälkeä. Onneksi vähintään yhtä hyvä luonnonkosmetiikan vaihtoehto löytyi ensiyrittämällä. Sävyssä taupe tämä on ihan täydellinen kulmatuote. Se on oikeastaan ainoa mitä kulmaharjan ja satunnaisten pinsettikikkailujen lisäksi kulmieni eteen teen. En saa sillä vielä täydellistä jälkeä, mutta sillä on myöskin hyvin hankala epäonnistua - ja lähinnä silloinkin vika on kulmien epäsiisteydellä ja meikin viimeistelemättömyydellä. Kulmakynän parhaita puolia on sen littana pää, jolla saa tarpeen mukaan terävää jälkeä sekä pehmeitä vetoja. Terävämmällä jäljellä tykkään piirtää rajat ja pehmein vedoin "täytän" kulmat. Värin koostumus on hyvä ja se asettuu pelkän kulmaharjan avulla luonnollisesti.

4. Flow Cosmetics Lime & Mansikka Himalajansuolakuorinta
kuvan tuote saatu

Tämä kuorinta tuli erään bloggaajatapahtuman goodiebagin mukana. Olin ilahtunut, sillä luonnonkosmetiikkalahjat lämmittävät aina sydäntä. Kuorinta osoittautui myös laadukkaaksi ja sitä meinaa tulla käytettyä vähän liiankin usein. Varsinkin kasvava vauvavatsa on ollut suosikkikohteeni kuoria. Ehkä se osin johtuu siitä, että muihin vartalon osiin on enää näillä viikoilla hankalaa päästä käsiksi. Tämä kuorinta jättää ihon pehmeäksi ja kosteutetun tuntuiseksi. En tohdi jättää herkästi kuivuvaa ihoani rasvaamatta, mutta kuorinnan jälkeen olo on lähestulkoon sellainen, ettei kosteusvoidepurkkiin tarvitsisikaan koskea. Kuorinta myös tuoksuu ihanan raikkaalle ja kesäiselle. Se ei ole lainkaan esanssimainen, vaan siinä tuoksuu aidosti sitruksen ja mansikan eri sävyt. Lisäksi se jättää aavistuksen tuoksua ihoon myös aineen huuhtelun jälkeen. Yhden huomion kuitenkin tein tämän kaiken hehkutuksen keskellä: Älä käytä rikkinäisellä iholla! Minä olen useamman kerran tehnyt sen virheen, että olen levittänyt kuorinta-ainetta pakkasen kuivattamin käsin. Suola ei tunnu hyvältä haavoilla, senhän sanoo jo vanha sananlaskukin.
5. Warpaint Natural Teeth Whitener

Ensimmäinen Warpainttini kotiutui minulle Jolien kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena. Tuote toimi ja jäi meidän aikuisten vakikäyttöön. Aluksi sitä tuli käytettyä todella aktiivisesti ja nyt se toisinaan jää, mutta aina lopulta purkki löytää takaisin hämmästyttävien ja hyväksi havaittujen tuotteiden listalle. Sillä ei saa aikaiseksi suoraa hammasrivistöä ja kirkkaanvalkoista hollywoodhymyä, mutta se poistaa tehokkaasti esimerkiksi kahvin ja punaviinin aiheuttamia tummentumia ja auttaa palauttamaan oman hammasluun sävyä. Itse huomaan selkeän ehkä parin asteen eron pitkäaikaisen käytön seurauksena. Olin alkuun jopa hieman hämmentynyt siitä miten paljon vaikkapa se kahvi hammasluun pintaa värjääkään. Tuotteen koostumus suussa on alkuun hieman karkea ja kuiva, mutta sinnikkäällä harjaamisella tuntu muuttuu. Saven ja hiilen lisäksi tuotteessa on muun muassa piparminttua ja appelsiinia, mutta minä en saa mausta kiinni. Kaikesta huolimatta suu tuntuu pesun jälkeen raikkaalle. Kovin paljoa ei kannata hiilet suussa peilille irvistellä, sillä ainakin minussa se aiheuttaa edelleen pientä hilpeyttä.
Käyttöön on jäänyt myös paljon ihan hyväksi havaittuja luonnonkosmetiikkatuotteita. Esimerkiksi Zuiin huulipunat ja Benecosin rajauskynät ovat käytössä mainioita, mutta ikilemppareiden listalleni ne eivät aivan pääse. Sen sijaan luonnonkosmetiikan ripsivärit ovat vielä toistaiseksi olleet aikamoisia pettymyksiä. Ennen luonnonkosmetiikkaan siirtymistä käytin Kanebon "Kolmekasia", jonka monia mahtavia ominaisuuksia vieläkin ikävöin. Muilla kokeilluilla ripsiväreillä en saa aikaiseksi yhtä eroteltuja ripsiä, eikä omien ripsien pituuskaan oikein pääse oikeuksiinsa. Seuraavaksi testiin lähtee Avril, kunhan vain saan kyseisen tuotteen jostain käsiini. Olisi hienoa, jos luonnonkosmetiikkatarjonta laajenisi kivijalkakaupoissakin. Esimerkiksi kotikylältäni en tiedä yhtään paikkaa, jossa myytäisiin Zuiin ja Laveran lisäksi muita luonnonkosmetiikan meikkituotteita.