Hektinen perhe-elämä ja ne kuuluisat ruuhkavuodet saivat miettimään keinoja helpottaa meidän arkea. Facebookin feedistä osui silmiin kaverin päivitys pahvilaatikosta, joka sisälsi viikon reseptit ja ruoka-aineet kotiinkannettuna. Erilaisia kauppakassipalveluita on ollut jo pitkän ja tiedän monen tutun niitä käyttävän. Ostokset voi hakea kaupasta valmiiksi pakattuina tai valita kotiinkuljetuksen. Palvelua tarjoaa niin S-ryhmä kuin Keskokin, ja onpa alalla jokunen pienempikin yrittäjä.

Meillä viikon ruokaostokset hoidetaan kerralla. Lista suunnitellaan Foodie-sovellusta käyttäen, joka on muuten tosi kätevä väline, sillä se kertoo kuitin loppusumman etukäteen. Kaupassa mennään ostoslistan perusteella ja suurimmilta houkutuksilta onnistutaan välttymään. Sovellus myös kertoo missä ostokset sijaitsevat, jos nyt sattuisi asioimaan itselle vähän tuntemattomammassa ruokakaupassa. Budjetti on tarkka, koska meillä on vain yhdet oikeat tulot. Kuukaudessa ruokakauppaan varataan 360€, joka sitten jaetaan 90€ viikossa, ja sillä pitää saada vaipat, kahvit ja pesutarvikkeetkin. Satunnaiset ylitykset sallitaan erityistilanteissa, eikä esimerkiksi synttäritarjoiluja tarvitse mahduttaa tuohon summaan. Noin 95% budjetti pitääkin ja muutama hilu jää aina säästöön (lue: hääkassaan). Olen ostosten suhteen aika orjallisen suunnitelmallinen, kun avokki taas vertailee hintoja viimeiseen asti. Meillä on omat suosikkimerkkimme, joita ei toisiin vaihdeta hinnasta riippumatta, mutta muuten uskon, että juuri tällä kombolla ruokakulut pysyvät niin hyvin kurissa.
Faktahan on se, että ihan tässä lähiaikoina meille on syntymässä vauva. Kauppareissu kolmen alle neljävuotiaan kanssa voi mennä mainiosti, tai sitten se voi olla elämämme suurin koettelemus. Kauppojen laajentuneet aukioloajat ovat antaneet mahdollisuuden meistä toiselle käydä kaupassa yksin illalla yhdeksän jälkeen, kun iltatoimet on saatu hoidettua ja koti on rauhoittunut, mutta toisaalta se on samalla syönyt vähäistä yhteistä aikaa ja niitä hetkiä, kun saa nostaa jalat sohvalle ja ihan vain olla. Ajatus siitä, ettei oikeastaan koskaan tarvitsisi käydä kaupassa, tuntuu todella houkuttelevalta.

Olen jonkun verran googletellut asiaa ja kysynyt kokemuksia eräästä äitiryhmästä Facebookissa. Monet ovat kokeneet palvelun arkea helpottavaksi ja muutenkin hyödylliseksi. Joka pennin väärtiksi. Ongelmani on tällä hetkellä ehkä se, etten tiedä mikä palveluista pelaa parhaiten tai mitä lähteä kokeilemaan. Täytyy myöntää, että orjallisena S-etukortin käyttäjänä Prisman keräilypalvelu tai Alepan kauppakassi houkuttelisivat eniten, mutta ensimmäisessä mietityttää se pakko noutaa tuotteet, vaikka olisihan sekin jo kevennys nykytilanteeseen, ja toisessa tuotevalikoima ja hintataso. Tavallaan myös ihastuin ideaan, jossa tuttavani ruokatarviketilaukseen oli yhdistetty viikon ruokalista, sillä olen maailman surkein keksimään uusia ruokia tai tuunaamaan vanhoja. Uusia resepti-inspiraatioita en ole saanut sitten imetysdieetin.
Ovatko siis kauppakassit kotiovelle kannettuina uhka vai mahdollisuus? Kaikki käyttökokemukset ja palvelusuositukset otetaan kiitollisina vastaan!