Meidän Jarkko on siitä onnekas, että noin kaksi vuotta takaperin hän sai lahjan Kätilöopiston synnytyssalista. Lahja oli 3410 grammaa painava, 50 senttiä pitkä ja tuli maailmaan kovalla ja vaativalla äänensävyllä. Näin jälkikäteen se on toki tarkoittanut sitä, että useimmiten helmikuun 21. päivän tienoilla tuodut paketit ovat tarkoitettu hieman pienempiin käsiin ja että kyseisenä ajankohtana vietettyjen syntymäpäiväjuhlien luonne on hieman muuttunut. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että isä olisi unohdettu ihan kokonaan.

Yhteiset vuodet ovat osoittaneet, että Jarkon lemppari kaikista kakuista on mutakakku. Jo useamman vuoden se on kuulunut kahvipöydän vakiokattaukseen niin syntymäpäivänä kuin isänpäivänäkin, kera vanilijajäätelön. Minulle haaste mutakakun tekemisessä on oikean kypsyysasteen löytäminen: Se usein menee ihan vähän yli. Kakku olisikin parasta ottaa uunista jo silloin, kun se on pinnalta kypsä ja rapea, mutta heiluessaan hieman hyytelömäinen. Vetäytyessään se vielä aavistuksen kypsyy ja rakenteesta tulee mielestäni kaikkein paras. Tälläkin kertaa oli tarkoitus tehdä kakku ihan perinteisellä reseptillä, joka sisältää paljon suklaata. Kaupassa kuitenkin innostuin uudesta Pätkis-suklaalevystä ja päätin kokeilla sitä mutakakussa pienellä riskillä. Riski kannatti, sillä kakusta tuli syntymäpäiväsankarin mielestä jopa aavistuksen parempi. Suklaa tekee kakusta aika raskaan, joten Pätkiksen minttu tuo siihen aavistuksen raikkautta. Kakku katosi parempiin suihin saman illan aikana, vaikka syöjiä ei ollut kovin monta.

Minttuinen Pätkismutakakku on mukaelma hyväksi havaitusta Fazerin mutakakkureseptistä. Suklaata olen kuitenki itse käyttänyt runsaasti enemmän. Perusmutakakkuun sitä on tullut 300 grammaa, tähän versioon käytännöllisyys syistä "vain" 250 grammaa, sillä Pätkislevy on 100 gramman kokoinen. Mutakakkua varten tarvitset:

- 100 grammaa Pätkissuklaata 
- 150 grammaa tummaa suklaata
- 200 grammaa voita
- 4 kananmunaa
- 2 desilitraa sokeria
- 2,5 desilitraa vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivipaperi ja sivele reunat öljyllä. Paloittele suklaat ja voi ja laita ne vesihauteeseen sulamaan. Samalla voit sekoittaa vehnäjauhon ja leivinjauheen. Kun suklaa-voisula on valmis, anna sen jäähtyä hetki ja vaahdota sillä välin kananmunat ja sokeri keskenään. Kaada suklaa-voisula kananmunavaahdon joukkoon ja kääntele varovasti sekaisin. Lisää jauhot siivilän läpi vähän kerrallaan ja jatka varovaista kääntelyä, kunnes jauhot ovat uponneet taikinaan.

Laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja lykkää kakku uunin alatasolle. Anna paistua 15 minuuttia. Nosta kakku hellalle vetäytymään hetkeksi. Koristele mansikoilla ja tuoreella mintulla. Tarjoile lämpimänä vanilijajäätelön kanssa.
Lämpötilat ja paistoaika perustuvat omiin empiirisiin kokeiluihini. Kovempi alkuämpö paistaa pinnasta rapsakan, ja sen lasku taas varmistaa mehevyyden. 15 minuuttia on mielestäni täydellinen paistoaika, mutta toki nämä asiat ovat myös hieman uunikohtaisia. Ensimmäisillä kerroilla kannattaa siis hieman tarkkailla paistumista, sillä on oikeasti minuuteista kiinni meneekö mutakakku yli vai ei.