Joku on ehkä Instagramin stoorien puolella huomannut, että arki on alkanut pitkän kesäloman jälkeen ja minäkin olen palannut koulun penkille. Mieli ja ajatukset ovat jo syksyssä, vaikka sää on toistaiseksi ollut hyvin kesäinen. Olen aloittanut tämän lukukauden uutta intoa puhkuen. Myös Pulla on kulkenut ahkerasti mukana luennoilla, itseasiassa olen ottanut hänet mukaan joka aamu lähtiessäni. Sain kysymyksen koskien vauvan kanssa luennoilla käymisestä ja oikeastaan siksi kirjoitan tässä tätä postausta. Opiskelusta ja pikkulapsiarjesta olenkin kirjoittanut jo aiemmin. Siitä pääset lukemaan tästä.

Vauvan kanssa opiskelu on aika erilaista. Koen, että se tavallaan kuormittaa jonkin verran enemmän, kun täytyy keskittyä vauvaan ja luennoitsijaan yhtäaikaa. Pulla alkaa olla jo sen ikäinen, ettei viihtyvyys välttämättä ole enää taattu, ja häntä varten minulla on repussa mukana muutama eri lelu. Vaunun alakorista löytyy vanha täkki, joka voi tarvittaessa toimittaa leikkimaton virkaa, minkä lisäksi nukutus- ja kiukkuhetkiä varten mukana kulkee myös Tula. Usein hyvin ison osan luennosta Pulla nukkuu, varsinkin jos luennot ovat alkaneet aamusta. Toistaiseksi emme ole onnistuneet aiheuttamaan kovinkaan suurta hämminkiä, mutta mitä vanhemmaksi Pulla tulee, sitä varmemmin sekin päivä vielä koittaa.

Paljon riippuu vauvasta


Se voiko vauva kulkea mukana luennoilla riippuu mielestäni täysin vauvasta itsestään. Esimerkiksi Pihvin ja Papun kanssa ei kenenkään opiskelusta olisi tullut mitään. Pihvin kanssa olinkin täysipäiväisesti kotona ja Papun kanssa aloitin opiskelun vasta hänen ollessaan kuusi kuukautta. Pihvi ei ole ollut mukanani koulussa koskaan ja Papu on ollut ehkä kahdesti, hyvin lyhyet pätkät tosin. Pullan refluksin kanssa olemme sellaisessa pisteessä, että oppiminen on hänestä huolimatta mahdollista. 

Aina kyse ei tietenkään ole sairaudesta, vaan asiaan vaikuttaa myös vauvan temperamentti. Toiset vauvat tarvitsevat eri tavalla hoitoa ja huomiota kuin toiset. Lisäksi ikä vaikuttaa. Minulla on kalenteri syksyn osalta täynnä marraskuun puoliväliin asti, ja on siinä ja siinä pystyykö Pulla kulkemaan mukana koko lukukauden. Kasvaessaan ja kehittyessään hänestä on tullut seurallisempi ja leikkisämpi. Vaikka tämä tietysti on ihan normaalia, tekee se luennoilla olemisesta hieman haastavaa. Esimerkiksi hyvin nukkuvan vastasyntyneen kanssa asia olisi aika eri.

Vauva ei saa häiritä luentoa


Minulle on henkilökohtaisesti todella tärkeää, ettei lapseni ärsytä läsnäolollaan ketään. Let's face it, vauvoista kuuluu aina jonkin verran ääntä: Riemunkiljahduksia, jokeltelua, naurua ja joskus sitä itkuakin. Pyrin olemaan todella herkkä äänille. Kun Pulla meinasi alkaa kilpailla jutuillaan luennoitsijan kanssa, hiippailimme mahdollisimman nopeasti ja huomaamattomasti pois luokasta. Eikä mennyt aikaakaan, kun pääsimme unilaulusta unten maille, jolloin saatoin palata vauva sylissä takaisin. Aina ääntelyn ei tarvitse olla edes kovaa tai jatkuvaa. Jos aistin, että tilanne saattaa eskaloitua, poistun paikalta mielummin varmuuden vuoksi etukäteen.

En tiedä johtuuko se opiskeltavasta alasta vai onko se vain puhdasta sattumaa, mutta aika harvaa Pullan läsnäolo tuntuu huonolla tavalla häiritsevän. Kerran Papun kanssa luennolla istuessani sain toimistani huolimatta kuulla kommentin, että enkö ole koskaan kuullut päiväkodista. Se on hieman jäänyt harmittamaan. Ei niinkään siksi, että meille huomautettiin, vaan siksi, että sävy oli aika ikävä. Oikeastaan toivoisin, että kanssaopiskelijat uskaltaisivat sanoa herkästi, jos ne pienetkin älähdykset häiritsevät oppimista ja keskittymistä. Ja siitä kannattaa mieluummin huomauttaa silloin, kun asiaan osaa vielä suhtautua neutraalisti.

Mitä tulisi ottaa huomioon?


Mielestäni pieni vauva voi ihan hyvin kulkea mukana koulussa, kunhan ottaa huomioon ainakin nämä viisi seikkaa:


  1. Mieti mihin olet viemässä vauvaa. Esimerkiksi laboratoriotunnille en Pullaakaan voisi ottaa, sillä tilanne vaatii aktiivista tekemistä.
  2. Ota huomioon kanssaopiskelijat ja kunnioita myös luennoitsijaa. Opiskelutovereillasi on oikeus oppimisrauhaan, eikä luennoitsijan tulisi joutua kilpailemaan vauvan kanssa huomiosta.
  3. Pidä vauva mielessä. Iästä riippuen hänkin saattaa kaivata huomiota ja aktiviteetteja. 
  4. Varaudu tilanteeseen etukäteen hyvin ja pakkaa mukaan kaikki mitä saattaisit tarvita. Vauvan ja luennon yhdistäminen on toisinaan aikamoista välineurheilua.
  5. Ole henkisesti valmis lähtemään luennolta kesken kaiken. Se on sinun velvollisuutesi, eikä muiden tarvitse sopeutua.

Minä ainakin toivon, ettemme ole läsnäolollamme hankaloittaneet kenenkään oppimista. Ainakin minun mielestäni nämä menneet luennot ovat sujuneet Pullalta hyvin. Suurimmilta häslingeiltä ollaan vältytty, enkä ainakaan toistaiseksi ole huomannut yhtään pahaa silmää. Plan B on kuitenkin jo suunnitteilla ja olen tehnyt jo jonkinlaista henkistä valmistautumista siihen, että Pulla siirtyisi pian luentosaleista mummun hoiviin. Luulen, että järjestelystä tulee löytymään hyviä puolia meidän molempien kannalta, vaikka hoitoon jättäminen tuskin tulee olemaan helppoa kummallekaan.