* Kaupallinen yhteistyö Fentimans Finlandin kanssa

Kun on enemmän ja vähemmän juonut pelkkiä alkoholittomia juomia viimeiset viisi vuotta ensimmäisen positiivisen raskaustestin jälkeen, on oppinut, että on olemassa juomia ja sitten on olemassa juomia. Monissa juhlissa tarjolla on niitä meille kaikille tuttuja peruslimppareita, tai jos jotain skoolataan, niin se skoolataan sitten Pommacilla. Eikä siinä mitään - nämä ovat ihan hyviä juomia ja ymmärrän myös sen, että alkoholittomien juhlajuomien miettiminen tuottaa usein päänvaivaa. Olihan se hankalaa aluksi itsellekin. Tarjonta kaupoissa on aika vähäistä, ja toisaalta kuinka usein sitä nyt ylipäätään tulee käveltyä alkoholittomien juomien eteen samalla tavalla kuin vaikkapa viinihyllylle ja valittua pari eri vaihtoehtoa maisteltavaksi.


Kun mietimme häidemme iltajuhlan alkoholitonta juomatarjontaa, pähkäilimme ensin alkoholittomien siidereiden ja oluiden sekä niiden peruslimppareiden välillä. Siiderit ja oluet kaatuivat siihen, että lapsivieraita oli tulossa paljon enkä oikeastaan periaatteestakaan halunnut laittaa niitä siihen tyrkylle. Peruslimppareihin kaipasin jotain vaihtelua, sillä olin itsekin tottunut niitä niin monissa tilanteissa juomaan. Olimme tehneet jonkin sortin panostuksen juhlien alkoholitarjontaan. Emme valinneet halvinta, vaan sitä mitä oikesti pidimme maistuvana. Siinä limulavatarjouksia etsiessäni pysähdyin miettimään, että hetkonen, mikseivät alkoholittomatkin juomat voisi kutkuttaa makuhermoja.

Minun lempparilimonaadini


Kun ensimmäisen kerran törmäsin jossain Fentimansin juomiin, suhtauduin niihin vähän skeptisesti. Käteeni osui Rose Lemonade, ruusun makuinen limonaadi. Ruusun! Jostain syystä se tarttui kuitenkin mukaani, ja onneksi tarttui, sillä se oli rakkautta jo pelkällä ensinuuhkaisulla. Ruusulimonaadista tuli ehdoton lempparijuomani. Juomavalintani on herättänyt monissa kummastusta, enkä ihmettele, sillä ruusulimonaadi maistuu juuri siltä miltä sen voisi kuvitellakin maistuvan ja jakaa siten varmasti mielipiteitä. Muistatteko miltä tuoksui, kun lapsena kesäsateen jälkeen tuli joskus nypittyä pihan pusikosta vaaleanpunaisia ruusun terälehtiä ja puristeltua niitä sormien välissä? Ruusulimonaadi maistuu samalle kuin tämä tuoksumuisto tuoksuu, mutta sen maku on jopa intensiivisempi.

Tässä vuosien aikana olen pyrkinyt metsästämään Fentimansin ruusulimonaadia niin saunajuomaksi kuin illanistujaisiin, mutta ihan aina en ole siinä onnistunut. Syy selvisi minullekin oikeastaan vasta tämän yhteistyön merkeissä: Fentimansin limonaadit ovat K-ryhmän Kespro-tukun itse maahantuomia juomia, joten ihan joka kaupasta niitä ei siksi löydykään.

Tinkimättömiä makuja, joilla on historia


Fentimansin juomilla on yli satavuotinen historia. Vuonna 1905 terästeollisuuden parissa työskennellyt brittiläinen Thomas Fentiman lainasi rahaa tuttavalleen ja sai lainan vakuudeksi inkiväärioluen reseptin. Laina jäi maksamatta, mutta reseptin perusteella Fentiman kehitti ensimmäisen juomansa, jota sitten myytiin ovelta ovelle pitkin Iso-Britanniaa. Myöhempi sukupolvi aloitti juomabisneksen uudestaan ja kehitti sen vastaamaan nykypäivän tarpeita. Fentimansilla on edelleenkin uniikki tapa tehdä juomiaan. Limonaadien maut eivät tule teollisista esansseista, vaan juomat uutetaan. Niihin valikoidut mausteet hautuvat seitsemän päivän ajan ja lopputuloksena ovat pehmeät ja kestävät maut. Nykyisin juomat hiilihapotetaan ja pastöroidaan säilyvyyden parantamiseksi, mutta niiden maku ollaan haluttu pitää yhtä aitona kuin mitä se olisi ollut sata vuotta sitten. Fentimansin pullot ovat mielestäni kauniita ja etiketit kunnioittavat juoman alkuperää ja menneitä vuosikymmeniä.

Häihimme valikoitui kolme eri makua Fentimansin valikoimasta: Curiosity Cola, Victorian Lemonade sekä Gently Sparkling Elderflower. Nyt varmaan ihmettelet, että miksemme tarjonneet aiemmin hehkuttamaani Rose Lemonadea? No, siihen on ihan yksinkertainen syy. Ruusulimonaadi nimittäin oli kesällä niin suosittua, ettei sitä yksinkertaisesti ollut häidemme aikaan saatavilla Suomesta kuin ehkä yksittäisten kauppojen juomahyllyiltä. Seljankukan makuinen Gently Sparkling Elderflower olikin ruusulimonaadille hyvä samanhenkinen korvaaja ja minulle uusi tuttavuus, jonka kylläkin hain lähimarketista esimaistettavaksi ennen tarjoilua.

Curiosity Colan valitsimme siksi, että kolajuomat ovat kaikille tuttuja ja siten helposti lähestyttäviä. Fentimansin kolajuoman maku todella on pehmeä, hiilihapoista huolimatta, ja myös sen makumaailma tuo minulle mieleen lapsuusmuistoja. Curiosity Colasta tulee elävästi mieleen ne kerrat, kun pyöräilimme serkkuni kanssa kuumana kesäpäivänä punaiselle pikkukioskille, josta ostin kolanmakuisen mehujään. Siitä oikeasti maistaa kanelin. Curiosity Cola on konstailematon kolajuoma, joka sopii ehdottomasti niin kuumaan kesäpäivään kuin arvokkaaseen tilaisuuteenkin.
Victorian Lemonade on Jarkon ja jokaisen kirpeän ystävän lempimaku. Jokaiseen 275 millililtran pulloon onkin käytetty puolentoista sitruunan mehu. Viktoriaaniseen nimeen viitaannee etiketin kuninkaallisen sininen väri. Valitsimme Victorian Lemonaden häihimme siksi, että se on raikas. Sen maku miellyttää varmasti myös heitä, jotka eivät ole ollenkaan perinteisten limppareiden ystäviä, sillä se ei ole sokerisen makea ja menee siten vaikka kylmänä janojuomana.

Gently Sparklig Elderflower oli minulle kesän uusi makututtavuus. Valitsimme seljankukkalimonaadin sen kukkaisen maun vuoksi ruusulimonaadin tilalle. Se oli juomatarjontamme villi kortti ja pesee mielestäni erikoisuudellaan jopa sen oman lempparini. Gently Sparkling Elderflower on nimensä mukaisesti pirskahteleva ja sen maku on viipyilevä. Tämä seljankukkalimonaadi tulee ehdottomasti juoda kylmänä, sillä silloin sen parhaat puolet tulevat esille.

Fentimansit helposti kotiin pääkaupunkiseudulla


Vaikka usein ajatellaan toisin, alkoholittomat juhlajuomat ovat jotain johon kannattaa panostaa vähintää yhtä paljon kuin juhlan alkoholitarjontaan. Ne sopivat jokaiselle juhlavieraalle. Itsekin usein alkoholittomiin turvautuneena on pakko myöntää, että kun jvaihtoehtona on muutakin kuin puolentoista litran muovipulloja, lämmittää se sydäntä ja mieltä. Sekin vieras, joka ei halua juoda alkoholia, kokee tulleensa huomioiduksi.

Rose Lemonaden, Curiosity Colan, Victorian Lemonaden ja Gently Sparkilg Elderflowerin lisäksi Fentimansilta löytyy monta muutakin juhlaan sopivaa makua. Esimerkiksi inkivääriolut on edelleen tuotannossa, ja löytyypä heiltä myös tonicjuomia. Fentimans Finlandilta myös vinkattiin, että ensi kevääksi on luvassa vaaleanpunainen uutuus. Minulla on oma villi veikkaukseni ja pienen salapoliisityön jälkeen saatan olla oikeassa, mutta en lähde julkisesti spekuloimaan mitään.

Suurempien määrien hankinta on muuten tehty meille pääkaupunkiseutulaisille todella helpoksi. Keskolla on oma verkossa toimiva K-RuokaPro toimitustukku, jonka kautta on kätevä tilata esimerkiksi suurempi määrä Fentimanseja suoraan kotiovelle. K-RuokaPro toimitustukun kautta on mahdollista tilata tällä hetkellä Espooseen, Helsinkiin, Kauniaisiin ja Vantaalle, joten jos mielii tarjota hieman laadukkaampaa limonaadia vaikkapa omassa hääjuhlassaan, on tässä todella kätevä tapa saada juomat kotiin kannettuna. Tai miksei vaikka suoraan juhlapaikallekin lauantaitoimitusta hyödyntäen. Tämä ei vaadi kirjautumista tai tukkukortteja, vaan K-RuokaPron toimitustukku on kaikille avoin elintarvikkeiden tukkuverkkokauppa. K-RuokaPron toimitustukkuun pääset tutustumaan tästä, ja lisäksi löydät heidät myös Facebookista. Myös Fentimans Finland kannattaa ottaa seurantaan Facebookissa, sillä heidän kauttaan voi saada ideoita ja inspiraatiota juomien käyttöön. Sain esimerkiksi vinkin, että Rose Lemonade ja prosecco tekisivät yhdessä oivan drinkin. Tämä on tullut testattua ja se on todettu paikkaansa pitäväksi.